Kwas kaprylowy (Acidum caprylicum) jest kwasem tłuszczowym nasyconym. Występuje w tłuszczach roślinnych (kokosowy, palmowy) oraz zwierzęcych (z łaciny capro – koza, np. w tłuszczu zapasowym (łój) kóz i owiec, w tłuszczu mlekowym królików, kóz, kozic). Został spopularyzowany jako suplement diety przed Dr. William Crooka autora popularnej książki „The Yeast Connection”. Pomaga regulować wzrost grzybków drożdżowych i podtrzymywać naturalną równowagę mikroorganizmów w jelicie grubym, nie przeszkadzając w namnażaniu bakterii niezbędnych dla zdrowia.
Skład
- Zawartość: w 2 kapsułkach
- Kalorie: 10 kcal
- Całkowita zawartość tłuszczu: 1 g
- Tłuszcz nasycony: 1 g
- Kwas kaprylowy [z 1 g oleju MCT (średniołańcuchowe trójglicerydy)]: 600 mg
Składniki: Olej MCT z oleju kokosowego, kapsułka: żelatyna, nośnik: glicerol.
Sposób użycia
2 kapsułki dziennie w trakcie posiłku
Przeciwwskazania
Nie zaleca się stosowania przez kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz osoby uczulone na którykolwiek ze składników produktu. Suplement diety nie może być substytutem (zamiennikiem) zdrowego trybu życia. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.