Przedmiotem aukcji są dwie
książki:
Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy
żywienia świń
plus
Dobrostan
trzody chlewnej
Tytuł |
Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla świń. Normy żywienia
świń |
Autor |
pod red. Eugeniusza R. Greli i Jacka Skomiała |
Wydawca |
Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
94 |
Wymiary |
165 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-933604-5-1 |
Od czasu ostatniego wydania „Norm żywienia świń", w 1993 roku, zaszło wiele
istotnych zmian w hodowli świń i produkcji wieprzowiny w naszym kraju. W
pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym,
umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta
z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu.
Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony
środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności,
wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt
oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej
precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
Celem niniejszego opracowania jest dostarczenie hodowcom, producentom i doradcom
żywieniowym ulepszonych danych w zakresie ustalania zapotrzebowania pokarmowego
współczesnych świń i sposobu jego pokrycia w zmienionych warunkach produkcji,
bez większego zagrożenia dla dobrostanu zwierząt i środowiska.
Główne zmiany polegają na: 1. określeniu zapotrzebowania pokarmowego zwierząt na
podstawie tzw. modelu zwierzęcia, który pozwala na lepsze dostosowanie żywienia
do potencjału wzrostowego świń,
2. określeniu zapotrzebowania na białko na podstawie wzorca aminokwasów
egzogennych standaryzowanych strawnych do końca jelita cienkiego,
3. dokładniejszym obliczaniu zawartości energii w paszy, 4. ograniczeniu ilości
fosforu i azotu wydalanych w odchodach oraz 5. racjonalnym wykorzystaniu
dodatków paszowych.
Zalecenia podawane w opracowaniu obejmują zapotrzebowanie pokarmowe określone na
podstawie wyników badań wykonanych na zwierzętach zdrowych, utrzymywanych w
środowisku tcrmo-neutralnym.
Dane o potencjale wzrostowym i reprodukcyjnym świń pochodzą z wyników oceny
prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS".
Dane o składzie chemicznym ciała, przemianie energii i białka pochodzą z badań
prowadzonych w Instytucie Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kiclanowskiego
PAN i Katedrach zajmujących się żywieniem zwierząt, oraz dotyczą świń ras
pogłowia krajowego. Dane o dostępności biologicznej białka i aminokwasów oraz
fosforu zaczerpnięto z opracowań zagranic/nych (DEGUSSA AG, 2001; NRC, 2012).
Dane o składzie chemicznym pasz krajowych pochodzą głównie z bazy Instytutu
Zootechniki - Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie.
Wartości zapotrzebowania na poszczególne składniki podane w niniejszym
opracowaniu są jedynie zaleceniami żywieniowymi, a nie obowiązującą normą prawną
i nie mogą stanowić podstawy do roszczeń wobec autorów opracowania.
Spis treści
Wstęp 5
1. TYP ZWIERZĄT 7
1.1. Potencjał wzrostowy 7
1.2. Apetyt 8
2. ENERGIA 11
2.1. Potrzeby energetyczne 13
2.2. Potrzeby bytowe 13
2.3. Potrzeby produkcyjne 14
2.4. Tłuszcz 14
2.5. Skrobia i laktoza 16
3. BIAŁKO I AMINOKWASY 18
3.1. Szacowanie zapotrzebowania świń na aminokwasy strawne w jelicie cienkim 21
3.1.1. Zapotrzebowanie bytowe 21
3.1.2. Zapotrzebowanie produkcyjne 22
4. WŁÓKNO POKARMOWE 25
5. WITAMINY 27
6. SKŁADNIKI NIEORGANICZNE (MINERALNE, POPIÓŁ SUROWY) 33
7. DODATKI PASZOWE 40
7.1. Antybiotyki paszowe 40
7.2. Probiotyki 40
7.3. Prebiotyki 41
7.4. Enzymy paszowe 42
7.5. Przeciwutlcniacze 42
7.6. Kwasy organiczne 43
7.7. Detoksykanty 43
7.8. Zioła 44
7.9. Inne specyficzne dodatki w żywieniu świń 44
8. SUBSTANCJE ANTYODŻYWCZE 46
9. WODA 52
10. ZALECENIA ŻYWIENIOWE 53
10.1. Knurki i knury stadne 53
10.2. Loszki i lochy 56
10.3. Prosięta i warchlaki 62
10.4. Tuczniki 64
11. TABELE SKŁADU CHEMICZNEGO I WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ 66
12. PIŚMIENNICTWO 91
Spis tabel 93
Tytuł |
Dobrostan trzody chlewnej |
Autor |
Stanisław Kondracki, Anna Rekiel, Krzysztof Górski |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
141 |
Wymiary |
145 x 200 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-09-01150-7 |
Współczesne świnie wymagają opieki człowieka i zapewnienia im optymalnych
warunków środowiskowych, umożliwiających osiągnięcie tzw. dobrostanu.
Współcześnie dobrostan zwierząt nabiera coraz większego znaczenia ze względów
zarówno etycznych, jak i produkcyjnych. W szczególności dotyczy to świń, gatunku
wyspecjalizowanego i dobrze przystosowanego do produkcji mięsa. Intensywna
produkcja wieprzowiny oznacza konieczność osiągania dużych wydajności przy
bardzo intensywnym żywieniu i stosowaniu wydajnych technologii chowu.
Zwierzęta często zmuszone są funkcjonować na granicy możliwości fizjologicznych,
co utrudnia utrzymanie stanu dobrego zdrowia fizycznego i psychicznego.
Pojawiają się problemy z zapewnieniem dobrostanu. Jego brak odbija się
negatywnie na wynikach produkcyjnych. Chore, osłabione lub zestresowane
zwierzęta reagują obniżeniem wydajności. Złe traktowanie świń, podyktowane
wyłącznie zamiarem osiągania celów produkcyjnych budzi zastrzeżenia natury
etycznej, gdyż są to żywe zwierzęta, które czują, cierpią, przeżywają. Eskalacja
intensyfikacji produkcji wieprzowiny nasila procesy pogarszania się dobrostanu
świń i budzi sprzeciw wielu środowisk. Stąd też problematyka dobrostanu, a w
szczególności dobrostanu świń, zyskuje na aktualności. Jest ona przedmiotem nie
tylko rozważań etycznych, badań naukowych i zaleceń technologicznych, ale stała
się również obiektem uregulowań prawnych.
Spis treści
Znaczenie dobrostanu w chowie świń 7
Pojęcie dobrostanu 9
Zabezpieczenia prawne dobrostanu trzody chlewnej 10
Dobrostan w ustawodawstwie światowym i unijnym 10
Dobrostan w ustawodawstwie polskim 12
Poziom dobrostanu i metody jego określania 14
Znaczenie dobrostanu dla zdrowia świń 18
Czynniki warunkujące dobrostan świń 23
6.1. System utrzymania a dobrostan świń 24
Wpływ intensywnych systemów utrzymania na poziom dobrostanu świń 25
Możliwości poprawy dobrostanu. Organizacja produkcji zgodnej z naturą gatunku 29
6.2.Działanie stresu - znaczenie eliminacji czynników stresowych dla dobrostanu
świń 38
Stres i jego rodzaje. Wskaźniki stresu 38
Stres a produkcyjność świń 40
Stres a dobrostan. Behawioralne implikacje dobrostanu zwierząt 43
6.2.4. Eliminacja czynników stresogennych 44
6.3. Wpływ warunków transportu i obrotu przedubojowego na dobrostan świń 47
Postępowanie ze zwierzętami przed transportem 48
Metody załadunku i wyładunku świń 49
Transport. Przystosowanie się zwierząt do nowego otoczenia 50
6.4. Działania hodowlane i ich wpływ na zmiany wrażliwości świń na czynniki
obniżające poziom dobrostanu 53
Doskonalenie ras, zmiany pokrojowo-konstytucyjne 53
Dobór ras do produkcji intensywnej i ekstensywnej 54
Zabiegi zootechniczne 55
7. Mikroklimat pomieszczeń i jego znaczenie dla dobrostanu świń 59
7.1. Warunki termiczno-wilgotnościowe 61
Temperatura otoczenia 61
Wilgotność powietrza 65
7.2. Rola systemów ogrzewania i wentylacji w optymalizacji warunków
termiczno-wilgotnościowych chlewni 67
Bilans cieplny budynku. Systemy ogrzewania chlewni 68
Wentylacja chlewni i jej znaczenie dla dobrostanu świń 71
Znaczenie intensywności ruchu powietrza w chlewni 77
Zaburzenia termoregulacji organizmu a dobrostan świń 78
Zanieczyszczenia powietrza chlewni i ich wpływ na dobrostan świń 83
Wpływ oświetlenia na poziom dobrostanu świń 87
Znaczenie hałasu dla dobrostanu świń 90
Dobrostan a produkcyjność trzody chlewnej 91
Działania podejmowane w celu zapewnienia dobrostanu świń 94
10. Znaczenie zachowania naturalnego behawioru dla dobrostanu świń 98
10.1.Hierarchia stada a dobrostan świń 99
10.1.1. Wpływ człowieka na układ hierarchiczny w grupie i dobrostan świń 102
10.2. Zapobieganie agresji poprzez realizację potrzeb behawioralnych 105
10.3. Potrzeba realizacji instynktu macierzyńskiego i budowy gniazda 111
10.4. Znaczenie wybiegów i kąpieli błotnych 113
Rola człowieka w zapewnianiu dobrostanu świń 116
Dobrostan świń w świetle wymogów zasady wzajemnej zgodności 120
Powierzchnia kojców 120
Żywienie i pojenie 123
Postępowanie z lochami prośnymi i prosiętami oraz ze zwierzętami chorymi.
Wykonywanie zabiegów na świniach 123
Kwalifikacje osób obsługujących zwierzęta oraz nadzór i kontrola 125
Warunki środowiskowe w chlewni 125
Zapobieganie agresji 126
Podsumowanie 127
Wykaz ważniejszych haseł – definicje 129
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych 139
Piśmiennictwo 141
|