Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia
i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych
zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia
przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie
poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje
zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i
mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono
najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich,
jak i krajowych.Prezentowane
wydanie norm opracowano głównie w oparciu o najnowsze wyniki badań
Państwowego Instytutu Badań Rolniczych (INRA, 2007) we Francji.
Posłużono się także normami NRC (2000 i 2001) oraz szeregiem innych
publikacji. W celu pełnego zrozumienia zasad żywienia przeżuwaczy według
przedstawionych zaleceń żywieniowych omówiono założenia systemu,
uwzględniając nowe dane, co pozwoli użytkownikowi na rozumne
posługiwanie się dostępnymi w kraju programami komputerowymi, służącymi
do wartościowania pasz oraz bilansowania dawek pokarmowych.
Spis treści
Objaśnienia znaczenia stosowanych skrótów
1. Podstawowe założenia zaleceń
żywieniowych
Podstawy ustalania dawek pokarmowych
System jednostek wypełnieniowych - ocena
pobrania pasz
System energetyczny
System białkowy
Bilansowanie dawek pokarmowych
Tabele dotyczące podstawowych założeń
zaleceń żywieniowych
2. Żywienie krów ras mlecznych
Uwagi ogólne
Pobranie paszy
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Zapotrzebowanie na energię
Zapotrzebowanie na białko
Dodatkowy miernik wartości pokarmowej
pasz
Zapotrzebowanie na składniki
mineralne
Bilansowanie dawek pokarmowych
Początkowy okres laktacji
Sposoby żywienia krów mlecznych w oparciu
o konserwowane pasze objętościowe
Reakcja krowy na pasze energetyczne i
białkowe podawane w ilości bliskiej zapotrzebowaniu (prawo
zmniejszających się zysków)
Podawanie paszy treściwej w ustalonej
ilości
Pełnoskładnikowa dawka pokarmowa (TMR -
Total Mixed Ration)
Częściowo pełnoskładnikowa dawka
pokarmowa (PMR - Part Mixed
Ration lub SMR - Semi Mixed Ration)
Produkcja pasz konserwowanych
Żywienie pastwiskowe krów mlecznych
Rodzaje pastwisk
Pobieranie runi (zielonki) pastwiskowej
na pastwiskach rotacyjnych
Żywienie krów na pastwisku bez podawania
paszy uzupełniającej
Wypas krów z podawaniem paszy
uzupełniającej (pasza objętościowa i/lub pasza treściwa)
Pobranie zielonki na pastwisku stałym,
tj. ciągłego (wolnego) wypasu
Wartość zdrowotna dawki
Okres zasuszenia
Okres okołoporodowy (przejściowy)
Zmiany zachodzące w organizmie
krowy
Potrzeby pokarmowe krów w okresie
przejściowym
Najczęściej występujące zaburzenia
metaboliczne i przyczyny ich powstawania.
Syndrom tłustej krowy
Inne zaburzenia metaboliczne
Zalecenia praktyczne
Tabele dotyczące zaleceń żywieniowych dla
krów mlecznych.
3. Żywienie krów mamek ras
mięsnych
Uwagi ogólne
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Zdolność pobrania paszy (ZPP)
Zalecane dawki pokarmowe
Żywienie stada w okresie zimowym
Pasze objętościowe stosowane w żywieniu
krów mamek i jałowic
Żywienie cieląt mlekiem
Żywienie krów mamek z cielętami na
pastwisku
Ilość pobieranej zielonki pastwiskowej
Tabele dotyczące żywienia krów
mamek
4. Żywienie cieląt i jałówek
hodowlanych
Rozwój przewodu pokarmowego cieląt
Trawienie przed rozwojem żwacza
Rozwój żwacza
Odchów cieląt
Żywienie paszą płynną
Pasza stalą
Systemy wczesnego odsądzania cieląt
Bilans kationowo-anionowy dawki
pokarmowej (BKAP)
Jałówki hodowlane
Przyrost masy dala i ustalanie funkcji
produkcyjnych
Jałówki ras mlecznych
Jałówki w stadach krów mamek
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Zdolność pobrania paszy (ZPP)
Zimowe dawki pokarmowe
Żywienie jałówek na pastwisku
Jałówki ras mlecznych
Jałówki w stadach krów mamek
Tabele dotyczące żywienia cieląt i
jałówek hodowlanych
5. Żywienie rosnącego i opasanego
bydła
Pochodzenie wołowiny produkowanej w
Polsce
Intensywny (alkierzowy) system opasania
młodego bydła (stały przyrost masy ciała)
Przedłużony (półintensywny lub
ekstensywny) system opasania bydła (nierównomierny przyrost masy ciała)
Opasanie krów rzeźnych
Zapotrzebowanie rosnącego i opasanego
bydła
Rozwój budowy dala wraz Z wiekiem
Zasady ustalania dawek pokarmowych
Określenie i wykorzystanie sztuki
referencyjnej
Modelowanie sztuki referencyjnej dla
mlodych zwierząt
Zwierzę referencyjne dla krowy rzeźnej
Zdolność pobrania paszy (ZPP)
Model substytucji pasza
objętościowa/pasza treściwa
Zalecane dzienne dawki składników
pokarmowych
Buhajki
Wólce i jałówki
Krowy rzeźne
Chów walców
Obliczanie dawki pokarmowej przy żywieniu
alkierzowym
Żywienie pastwiskowe
Tabele dotyczące zaleceń żywieniowych dla
opasanego bydła
6. Żywienie owiec
Zapotrzebowanie i zalecenia żywieniowe
Owca zasuszona lub owca w okresie
stanówki
Owce w okresie ciąży
Owce karmiące
Owce dojne
Grupowe żywienie dojnych owiec w okresie
zimy
Owce mleczne
Tucz jagniąt
Jarki przeznaczone do remontu stada
Tryki
Przykłady obliczania dawek pokarmowych
Tabele żywieniowe dla owiec
7. Żywienie kóz
Zapotrzebowanie kóz mlecznych na
składniki pokarmowe
Energia
Potrzeby białkowe
Zapotrzebowanie na przyswajalny wapń i
fosfor
Pobranie paszy
Pobranie suchej masy (SM, kg/d) w czasie
laktacji
Reakcje uboczne wynikające z podaży paszy
treściwej
Żywienie grupowe
Pastwisko i przegon kóz
Kózki i capy hodowlane
Obliczanie dawek pokarmowych
Tabele żywieniowe dla kóz
8. Tabele wartości pokarmowej
pasz analizowanych we Francji oraz współczynniki rozkładu białka w
żwaczu i strawności jelitowej białka nieulegającego rozkładowi w żwaczu
9. Tabele wartości pokarmowej i
efektywny rozkład składników pokarmowych niektórych pasz krajowych
Aneksy