Niskotłuszczowe kakao alkalizowane 150g FAIR TRADE
Esperanza to kakao z niewielką zawartością naturalnego tłuszczu kakaowego. Idealnie nadaje się do wypieków. Dzięki przygotowaniu w stylu holenderskim (alkalizowaniu), kakao jest mniej kwaśne i gorzkie, ma też wyrazistszy kolor i lepiej rozpuszcza się w wodzie.
Ponieważ jest łagodniejsze, lepiej współgra z innymi smakami w potrawach. Niska zawartość tłuszczu sprawia, że kakao to jest mniej kaloryczne!
Fair Trade oznacza sprawiedliwe warunki handlowe dla producentów z krajów rozwijających się i stwarza możliwości inwestowania w rozwój lokalnej społeczności oraz stabilną przyszłość.
Dzięki alkalizacji kakao Esperanza ma neutralne (pH 7-8), powinno być więc wykorzystywane w przepisach, w których używa się proszku do pieczenia (w przeciwieństwie do przepisów z sodą oczyszczoną, która wymaga środowiska kwaśnego, zapewnionego np. przez kakao niealkalizowane).
Masa netto: 150g.
Kraje pochodzenia: Dominikana, Peru.
Certyfikacja ekologiczna: certyfikat rolnictwa ekologicznego UE.
Jest to produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade).
Kakao produkowane jest z ziaren kakaowca pochodzących ze spółdzielni Fair Trade: Conacado (Dominikana) i Naranjillo (Peru).
Składniki: 100% ekologiczne kakao odtłuszczone alkalizowane. Zawartość naturalna tłuszczu kakaowego: 10-12%.
Może zawierać śladowe ilości wszystkich rodzajów orzechów, mleka i soi.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Pizca del Mundo jest pierwszą polską marką różnorodnych produktów Fair Trade. O jej wyjątkowości stanowią: etyczne pochodzenie produktów, najwyższa ich jakość oraz oryginalny design opakowań, które ozdabiane są przez wrocławską artystkę Paulinę Mager.
Producent:
Szczypta Świata sp. z o.o.
ul. Świeradowska 51-57
50-559 Wrocław