Nietolerancje i alergie pokarmowe - przyczyny, diagnostyka i postępowanie żywieniowe eBook
Małgorzata Kostecka
- Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Rok wydania: 2021
- Ilość stron: 91
- Format: pdf
Spożywanie pokarmów jest jedną z podstawowych codziennych czynności w ży-ciu człowieka. Coraz częściej jednak różne składniki pokarmowe, na ogół tolerowane przez większość społeczeństwa, u niektórych osób wywołują reakcje niepożądane, czego skrajnym skutkiem może być nawet zagrożenie życia. Nadwrażliwość pokar-mowa stanowi coraz większy problem zarówno zdrowotny, jak i publiczny ze względu na wzrost występowania różnych dolegliwości po spożyciu pokarmów, co wiąże się z koniecznością modyfikacji diety, a zwłaszcza eliminacją określonych pro-duktów. Termin nadwrażliwość pokarmowa obejmuje wszystkie rodzaje niepożąda-nych reakcji organizmu na pokarm. Są to przede wszystkim alergie rozwijające się w mechanizmie immunologicznym oraz nietolerancje pokarmowe w przebiegu nie-immunologicznym (bez udziału układu immunologicznego). Pomimo przeprowa-dzenia wielu badań nazewnictwo oraz diagnostyka nieprawidłowych rekcji organi-zmu na spożywane pokarmy jest dość trudna, m.in. ze względu na podobieństwo pojawiających się objawów. W niniejszej pracy scharakteryzowano pojęcie alergii i nietolerancji pokarmowej, czynniki sprzyjające ich występowaniu, objawy im towarzyszące, metody diagno-styczne oraz sposoby postępowania dietetycznego w tych schorzeniach.
Plik elektroniczny, do pobrania po zalogowaniu się na swoje konto Allegro z zakładki e-booki - "Moja półka" (https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/moja-polka)
Po zakupie brak możliwości odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.
[Stamp,9788372593498,5/6/2022 7:39:04 PM]