Przedmiotem aukcji są sadzonki
Nieszpułka jadalna
(Mespilus germanica)
wys ok 40cm
- Na dole aukcji real foto
Nieszpułka jadalna należy do monotypowego rodzaju blisko spokrewnionego z głogami. Jest jednym z najstarszych krzewów owocowych uprawianych przez człowieka nieprzerwanie od starożytności.
Za młodu rośnie szybko, potem zdecydowanie wolniej, osiągając po latach wysokość 3-4 m i podobną szerokość. Zakwita na przełomie maja i czerwca. Na końcach gałązek pojawiają się wtedy pojedynczo duże kwiaty o płasko rozpostartych, białych płatkach poprzedzielanych długimi zielonymi, wąziutkimi działkami kielicha
W kuchni z nieszpułki robi się mus, marmolady, dżemy i galaretki, gdyż jej owoce mają dużo pektyn i dobrze "żelują", a także wina, likiery i nalewki.
Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach, gdy jeszcze są dość twarde i "nierozklapciałe", ale jednak już trochę słodsze, nie tak cierpkie w smaku. Gdy jemy owoce wprost z krzewu, najlepiej oderwać ich nasadę i wyssać miękki, budyniowaty miąższ, odrzucając twardą, szorstką, brązową skórkę. Jeśli zbieramy nieszpułki na przetwory, muszą zwykle w domu jeszcze trochę poleżeć, "ulęgnąć się" - zbrązowieć, nadgnić, aż będzie w nich dostatecznie dużo cukru, a mniej kwasów organicznych.
Poniższe zdjęcie pokazuje przykładowe nasze sadzonki które znajdują sie w doniczkach
(real foto z 06.2024)
- wysokość sadzonki podajemy zawsze nad ziemią (doniczka nie jest wliczana do wysokości)