SaintBest
ul. Kazimierza Wielkiego 24/18
25-633 Kielce
NIP: 959-052-80-65 REGON: 260026660
Nieszkliwiony gliniany garnek rzymski Dafi 2,5 l
Nieszkliwiony gliniany garnek rzymski Dafi 2,5 l
Garnek rzymski jest to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.
.: Wymiary garnka rzymskiego :.
Długość: zewnętrzna: 32,5 cm (z uchwytami), wewnętrzna: 27,0 cm
Szerokość: zewnętrzna: 19.0 cm, wewnętrzna: 16,0 cm
Wysokość: 13,0 cm ( z pokrywą) 10,0 cm (bez pokrywy), wewnętrzna: 9,5 cm
Pojemność: 2.5 l
Praktyczne rady dotyczące użytkowania garnka rzymskiego:
- Przed pierwszym użyciem należy garnek wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie wymyć ciepłą wodą bez detergentów.
- Przed każdym pieczeniem należy namoczyć puste naczynie w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut.
- UWAGA!!! Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie umieszczamy zawsze w zimnym piekarniku. Nigdy nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanego naczynia.
- Gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawać na suchej ściereczce lub desce aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem.
- Po użyciu garnek należy umyć w ciepłej wodzie. UWAGA!!! Nie używać płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia.
- Po użyciu należy przechowywać otwarte naczynie w przewiewnym miejscu tak aby mogło swobodnie wysychać.
- W miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę.
- Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia.
- Czas pieczenia w rzymskim garnku może różnić się od czasu pieczenia w innych naczyniach.