W Polsce – jak gdzieindziej nie wiem – unikalna pozycja na rynku antykwarycznym „Kiehnle =Kochbuch. Grosse ilustrierte Ausgabe fur die burgergerliche und feine Kuche von Hermine Kienhle”[bez umlautów].
Mniej więcej się to tłumaczy : Wielkie ilustrowane wydanie [z przepisami] tradycyjnej i wyśmienitej kuchni.
https://de.wikipedia.org/wiki/Kiehnle_Kochbuch
Książka ukazała się w 1926 r. w Stutgarcie.
Zawiera 2085 oryginalnych przepisów.
Kuchnia niemiecka nie cieszy się zbyt dobrą opinią, ale pod pojęciem kuchni niemieckiej najczęściej rozumie się kuchnię pruską, rzeczywiście mało finezyjną. Książka Herminy Kiehnle oparta jest natomiast na przepisach kuchni szwabskiej, gdzie występuje dość duże zróżnicowanie kulturowe i przenikają wpływy ze Szwajcarii, Francji i Alzacji, a ciekawe, choć proste są danie przygotowywane przez górali alpejskich. Nie należy zapominać, że Szwabia przez parę stuleci była najbogatszym krajem niemieckim.
Książka nie dość, że wydana po niemiecku, to na dodatek drukowana czcionką gotycką. Nie każdy przeczyta, więc proszę się dobrze zastanowić przed zakupem!
Format 22x16cm. Stron 724. Tablic z ilustracjami XXXV. Oryginalna oprawa płócienna.
Okładka podniszczona, poprzecierana przy grzbiecie; wyklejki pęknięte, kartki ze śladami używania – niewielkie pomięcia i przybrudzenia od brudnych rąk użytkowników.
Nie przyjmuję zwrotów!!! Nie dostarczam za granicę!!!
Oczywiście żadnych pobrań, wymian i temu podobnych kombinacji!!!