DEFINICJA
Oliwa z oliwek najwyższej kategorii otrzymywana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie w procesach mechanicznych.
OGÓLNE WYMAGANIA
Jest przygotowywany, przetwarzany, przechowywany, transportowany zgodnie z najlepszymi standardami technologicznymi i higienicznymi.
Jest wolny od substancji obcych, zanieczyszczeń wszelkiego pochodzenia i substancji, wolny od obcych zapachów i smaków, zanieczyszczeń, pozostałości po owadach, gryzoniach lub innych.
Nie zawiera substancji przeciwdrobnoustrojowych, konserwantów, dodatków i jakichkolwiek adiuwantów technologicznych.
Jest zgodny z Rozp. 1881/2006 z późniejszymi zmianami w zakresie zawartości zanieczyszczeń.
Jest zgodny z Rozp. 396/2005 z późniejszymi zmianami w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pestycydów i pestycydów w produktach spożywczych.
POCHODZENIE Produkt: ekstrahowane we Włoszech z oliwek uprawianych we Włoszech.
WŁAŚCIWOŚCI JAKOŚCIOWE KOLOR: Czyste złoto, z lekką nutą zieleni.
ZAPACH Owocowy, pachnący i przyjemny (brak zjełczałego, pleśniowego lub innego zapachu).
SMAK: Słodki migdał, klarowny, pikantny, przypominający oliwkę, bez wadliwego posmaku ziemi, pleśni, ciepła, zjełczałej i uporczywej goryczy.
WYGLĄD: Surowiec niefiltrowany, wszelkie pozostałości na dnie są synonimem autentyczności i absolutnie nie wpływają na jakość produktu.