Niebieska spirulina (fikocyjanina) to niebieski pigment pochodzący z niebiesko-zielonych alg Arthrospira platensis. Te algi należą do najstarszych form życia na ziemi, istnieją już od kilku miliardów lat. Oprócz tego, że pięknie i smakowicie wygląda na zdjęciach, ma również wiele właściwości leczniczych.
Spirulina jest bardzo cenną substancją aktywną dla naszego organizmu. Jest bogata w białko, witaminy, minerały, karotenoidy i przede wszystkim w przeciwutleniacze, które pomagają chronić nasze komórki przed uszkodzeniem i wspierają nasz organizm w walce z wolnymi rodnikami. Niebieską barwę spiruliny zawdzięczamunjej osłonce, która jest silnym antyoksydantem mającym naukowo udowodnione działanie antynowotworowe.
Wysoka zawartość składników odżywczych- w tym witamin z grupy B, beta-karotenu, witaminy E, manganu, cynku, miedzi, żelaza, selenu i kwasu linolenowego gamma – pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wspiera nasz organizm między innymi w walce z przeziębieniem i grypą.
Niebieska spirulina i zawarte w niej składniki dodają energii i wpływają na metabolizm, co pozwala na utrzymywanie aktywności przez cały dzień. Oczyszcza nasz organizm, łagodzi również stany zapalne, odpowiedzialne ze wiele chorób.Ma udowodnione działanie antymiażdżycowe i obniżające ciśnienie krwi.Składniki w niej zawarte pomogą poprawić trawienie i wspomóc prace jelit i ich naturalną mikroflorę.
Niebieska spirulina polecana jest również osobom na diecie bezglutenowej oraz osobom niejedzącym mięsa. Dodając ją do potraw, weganie mogą w ten sposób dopełnić swój jadłospis.
Dodaj pół małej łyżeczki dziennie do mleka, koktajlu, wody lub skorzystaj z któregoś z naszych przepisów dostępnych na blogu.