NERKOWIEC - Anacardium occidentale
Drzewo już od dołu rozgałęzione, z regularną koroną.Liście jajowate, skórzaste, na krótkich ogonkach. Kwiaty drobne, zebrane w wiechy, pachnące, zielonkawo lub żółtawobiałe.
Jest owocem dwuczęściowym: składa się z tzw. jabłka nadnerczowego, oraz owocu właściwego, którym jest pestkowiec zawierający jedno nasiono (nazywane orzechem nanerczowym, nerkowcem). Jabłko nanerczowe ma gruszkowaty kształt, barwę od żółtej do ciemnopomarańczowej, dorasta do ok. 10 cm długości i 5 cm średnicy.
W nerkowcach znajdziemy błonnik oraz witaminy z grupy B, A i E. Nawet nieduża garść tych orzechów jest w stanie dostarczyć nam sporą dawkę odżywczych pierwiastków, takich jak magnez, fosfor, żelazo oraz cynk. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka, poleca się je również sportowcom.
Bogaty skład orzechów sprawia, iż w bardzo pozytywny sposób wpływają na nasze zdrowie. Włączając je do jadłospisu możemy w prosty sposób obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Warto również pamiętać, że zawarte w nich substancje regulują napięcie mięśniowe, zapobiegają osteoporozie, arytmii oraz pękaniu naczyń krwionośnych. Co więcej, jedzenie orzechów sprawia, że wyglądamy i czujemy się lepiej. Potwierdzono, że ich obecność w diecie łagodzi stany depresyjne i nerwice, a także bardzo pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Naukowcy przypuszczają, iż w przyszłości na bazie wyciągu z nerkowców uda się stworzyć skuteczny lek na cukrzycę. Opakowanie zawiera 2szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona moczymy przez 12 – 24 godziny w letniej wodzie. Wysiewamy je do ziemi o pH 4.5-6.5 z domieszką piasku na głębokość 1,5cm. Bardzo ważne jest aby zachować na stałe wilgotność oraz temperaturę 22-27 stopni, w przeciwnym wypadku nasiona zgniją. Ustawić w jasnym miejscu. Podlewanie powinno być częste ale umiarkowanie. Kiełkowanie następuje w ciągu około jednego miesiąca.