Saletrzak 27% + 7% CaO* + 5% MgO
* rozpuszczalność w wodzie 2% ,
** rozpuszczalność w wodzie 1,5%
GENEZIS SALETRZAK (PÉTISÓ) – NA RYNKU WęGIERSKIM OD 1931 r.
Formuła chemiczna: NH4NO3 + CaMg (CO3)2
Składniki aktywne:
Zawiera ok. 27% azotu, w tym:
· 13,5 % w formie azotu amonowego (NH4)
· 13,5 % w formie azotu azotanowego (NO3)
oraz 5% wapnia (Ca) i 3% magnezu (Mg).
Forma azotanowa i amonowa odgrywają równorzędną rolę w żywieniu rośliny. Pobór odpowiedniej formy azotu zależy m.in. od takich czynników jak gatunek rośliny, jej stan fizjologiczny, pH gleby. Warunki glebowe zbliżone do pH obojętnego sprzyjają azotowi w formie amonowej. Natomiast im niższe pH (im gleba kwaśniejsza) tym zwiększa się pobieranie azotu w formie azotanowej.
Pobrany azot jest włączany w strukturę roślinnych związków organicznych i bezpośrednio wykorzystywany w roślinie.
Produkowane z azotanu amonu i mączki dolomitowej, która pełniąc rolę wypełniacza redukuje kwasowość azotanu amonu oraz wzbogaca nawóz o wapń i magnez.
Należy podkreślić zasobność Węgier w bardzo dobrej jakości pokładu dolomitu. Charakterystyczna jego cecha, która wyróżnia się w węgierskim saletrzaku to piękna biała barwa granulek.
Parametry jakościowe:
Zaw. azotu (N) całk.min. 27%
Woda: max 0,5%(granulated) max 1,0%(prilled)
Wapń w przelicz. na CaO: 7,0%
Magnez w przelicz. na MgO: 5,0%
pH r-ru wodnego (1%): 9,5 (20oC)
Skład nawozu w skrócie:
27% N
1% H2O
7% CaO
5% MgO
9,5% pH/1%