Nawóz Ekologiczny 0-8-18 20kg Luvena
- Symbol: LUB E20 KOM
Nawóz produkowany jest bez obróbki chemicznej, jedynie z naturalnych kopalin. Również proces granulacji prowadzony jest w sposób naturalny. Dzięki temu nie istnieje zagrożenie eutrofizacji wód podskórnych i zbiorników wodnych. Z uwagi na obojętne pH stosowanie tego nawozu nie prowadzi do zakwaszania gleb, jak w przypadku klasycznych nawozów sztucznych.
- Nawóz przeznaczony jest dla odbiorców produkujących żywność metodami ekologicznymi, choć z powodzeniem może być stosowany w ogródkach działkowych i przydomowych.
- Relacja K2O/P2O5 wynosząca 2,25 sprawia, żenawóz można stosować pod wszystkie rośliny uprawne.
- Szczególnie dużą efektywność fosforu z nawozu można uzyskać na glebach o odczynie lekko kwaśnym i kwaśnym.
- Ze względu na długi okres uwalniania składników nawozowych produkt może być polecany na plantacjach wieloletnich oraz w systemach nawożenia, których celem jest trwała poprawa żyzności gleby metodami ekologicznymi.
- Obecność magnezu zwiększa efektywność wykorzystania azotu z nawozów organicznych i gleby oraz zapobiega niedoborom magnezu w roślinach, zwłaszcza na glebach lekkich, z natury ubogich w ten składnik.
Właściwości
- nawóz niepoddany obróbce chemicznej
- łatwy do równomiernego rozsiewania
- świadectwo przydatności do stosowania w rolnictwie ekologicznym nrr NE/125/2010
- świadectwo Nawóz Ekologiczny 0-8-18
Skład chemiczny
- 8,0% - (P2O5) PIĘCIOTLENKU FOSFORU ROZPUSZCZALNEGO W KWASACH MINERALNYCH
- 4,5% - (P2O5) PIĘCIOTLENKU FOSFORU ROZPUSZCZALNEGO W 2% ROZTWORZE KWASU MRÓWKOWEGO
- 18,0% - (K2O) TLENKU POTASU ROZPUSZCZALNEGO W WODZIE
- 8,0% - (MgO) TLENKU MAGNEZU ROZPUSZCZALNEGO W WODZIE
- 12,0% - (S) SIARKI CAŁKOWITEJ
Dawkowanie i sposób nawożenia
Nawóz najlepiej stosować przedsiewnie lub przed sadzeniem roślin. Po zastosowaniu zaleca się wymieszać go z glebą. Przy stosowaniu pogłównym należy rozsiać nawóz wokół rośliny i wymieszać z glebą. Nawóz można stosować zarówno jesienią jak i wiosną.
Dawki nawozu powinny być ustalane na podstawie zasobności gleby i potrzeb pokarmowych uprawianych roślin.