Opis
Budyń waniliowy bez dodatku cukru to pomysł na smaczny deser z naturalnych składników. Ekologiczne składniki, czysta etykieta, dodatek wanilii Bourbon.
Budyń to deser, który zawsze można w prosty i szybki sposób przygotować w domu: jedna saszetka wystarczy na przygotowanie budyniu z 0,5 litra mleka krowiego lub napoju roślinnego. Budyń można spożywać z dodatkami takimi jak lubimy najbardziej - świeże lub suszone owoce, orzechy, sok.
Produkt zawiera naturalnie występujące cukry.
Sposób użycia
Z 0,5 litra mleka tradycyjnego (krowiego) lub napoju roślinnego (jeśli nie spożywamy laktozy) odlać 1/2 szklanki, wsypać do niej zawartość torebki oraz ok. 1½ łyżki (25 g) cukru trzcinowego, i następnie dobrze rozmieszać.
Pozostałą część mleka lub napoju roślinnego zagotować; po zagotowaniu, wlewamy do garnka rozpuszczony proszek. Gotować jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aż do momentu zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń wlewamy np. do salaterek. Podawać z dodatkami, przestudzony.
Skład
skrobia*, naturalny aromat , wanilia Bourbon* 0,1 %, kurkuma mielona*.
* certyfikowany składnik ekologiczny
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 360 kJ / 86 kcal
Tłuszcz: 1,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,1 g
Węglowodany: 14 g
w tym cukry: 8,8 g
Białko: 3,1 g
Sól: 0,1 g