NatVita Stevia w płynie alternatywa cukru
100 ml.
Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji, stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stewia jest niskokaloryczna. Stevia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru, ale nie chcą rezygnować ze słodzenia kawy czy herbaty.
Stewia jest od wieków uprawiana i stosowana w wielu krajach Ameryki Południowej. Używano jej do słodzenia gorzkich w smaku naparów ziołowych i herbaty.
Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru, jest prawie bezkaloryczna i posiada wiele składników odżywczych, nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, marynat a także do pieczenia i gotowania, ponieważ jest odporna na wysoką temperaturę, dlatego może swobodnie zastąpić cukier i inne słodycze.
Składniki: woda, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, nośnik: gliceryna pochodzenia roślinnego.
- Średnia wartość odżywcza w, 100 g produktu:, % RWS *
- Wartość energetyczna:, 736 kJ / 177 kcal, 8,8 %
- Tłuszcz:, 0 g, 0 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:, 0 g, 0 %
- Węglowodany:, 76,3 g, 29,3 %
- - w tym cukry:, 0 g, 0 %
- - w tym polialkohole:, 76,3 g, -
- Błonnik:, 1,2 g, -
- Białko:, 0 g, 0 %
- Sól:, 1,4 g, 23,3 %
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 5 kropli produktu odpowiadają 1 łyżeczce cukru (0,15 ml). Dopuszczalna dzienne spożycie to 4 mg / 1 kg masy ciała.