NatVita Melasa Trzcinowa z Trzciny Cukrowej BIO 1200g
Melasa z trzciny cukrowej nazywana również “czarnym złotem”. Jest słodkim produktem naturalnego pochodzenia, posiadającym czarną barwę oraz gęstą konsystencje. Powstaje ona jako produkt uboczny podczas procesu produkcji cukru trzcinowego.
- Stosowana jako zdrowszy zamiennik rafinowanego cukru, do słodzenia potraw, naleśników, kawy, herbaty
- Bogate źródło witamin i minerałów: manganu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B, chromu, selenu, miedzi
- Wykazuje najwyższą wartość przeciwutleniającą spośród wszystkich środków słodzących
- Stanowi bogate źródło związków antyoksydacyjnych
- Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, kakao, orzechami i kawą
Melasę można stosować do smarowania pieczywa, słodzenia napojów, wypieków, naleśników, ciast i deserów.
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Właściwości
Średnia wartość odżywcza w, 100 g produktu:, %RWS*
- Wartość energetyczna:, 1247 kJ / 294 kcal, 14.7 %
- Tłuszcz:, 0.5 g, 0.7 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:, < 0.5 g, < 2.5 %
- Węglowodany:, 68.4 g, 26.3 %
- - w tym cukry, 62 g, 68.9 %
- - w tym sacharoza, 34 g, -
- - w tym fruktoza, 8.6 g, -
- - w tym glukoza, 8,4 g, -
- - w tym maltoza, < 0.5 g, -
- - w tym laktoza, < 0.5 g, -
- Błonnik:, 2.9 g, -
- Białko:, 2.7 g, 5.4 %
- Sól:, < 0.04 g, 0.7 %
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej ( 8400 kJ / 2000 kcal).
Skład
Bio Melasa Trzcinowa 100%
Opakowanie: 1200g