BIO KAKAO CRIOLLO
(Theobroma cacao L., Criollo)
SUROWE ZIARNA <RAW> 500g
Organiczne surowe ziarna kakaowca RAW, nieprażone. Ziarna są wstępnie fermentowane, dzięki czemu wydobywa się z nich ich wyjątkowy aromat. Proces suszenia powietrzem odbywa się w temperaturze poniżej 45 stopni Celsjusza, co czyni je nadal surowymi ziarnami o zawartości bogatych składników naturalnych.
Istnieje również inna metoda suszenia ziaren, gdzie są traktowane 90 stopniami Celsjusza, ale nasze ziarna nie podlegają temu procesowi, dzięki temu są nadal surowymi ziarnami z o wiele większa zawartością cennych składników.
Całe ziarna kakaowca zawierają w sobie więcej pozytywnych substancji niż te, które takiej obróbce zostały poddane.
Flawanole są grupą związków organicznych występujących w roślinach. Pełnią u tych roślin naturalną ochronę przeciwutleniaczy i insektycydów. Występują w powierzchniowych tkankach roślin, chroniąc je przed szkodliwym działaniem promieni UV.
W produkcji czekolady, ze względu na swój gorzki smak, flawanole są oddzielane od końcowego produktu, stąd spożywanie surowych ziaren jest pod tym względem o wiele korzystniejsze.
Ziarna kakao są również źródłem błonnika pokarmowego i białka.
Składniki: 100 % Bio kakao (Theobroma cacao L.) Criollo, surowe ziarna.
Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu: % RWS*
- Wartość energetyczna: 2795 kJ / 676 kcal 33.8 %
- Tłuszcz: 52 g 74.3 %
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 33 g 165 %
- Węglowodany: 26 g 10 %
- - w tym cukry: 0.2 g 0.2 %
- Białko: 13 g 26%
- Sól: 0.2 g 3.4 %
*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: ziarna najlepiej stosować jako przekąskę lub dodając je do posiłków np. owsianki, sałatki, jogurtu itp. Sugerowana porcja to około 10 g.
Przechowywanie: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Kraj Pochodzenia: Peru
Producent/Dystrybutor:
Nat Sp. z o .o.
Wrocławska 33D, Długołęka
55 095 Mirków