Bio Yerba Mate Premium
to herbatka pocięta, zielona, despalada - bez łodyg. Charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę, jest to towar ekskluzywny. Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył
- ORGANICZNA
- EKOLOGICZNA
- BIO
WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTU:
- zawiera składnik, który zapobiega rozwojowi bakterii odpowiedzialnej za nieprzyjemny zapach wydostający się z ust
- wspomaga odchudzanie - naukowcy dowiedli, że najlepszy efekt uzyska się dzięki połączeniu yerba mate z guaraną i damianą; składniki te wpływają korzystnie na przemianę materii oraz przedłużenie czasu uczucia sytości (znaczna utrata wagi zauważalna jest po 45 dniach)
- zawiera kofeinę, której negatywne skutki są neutralizowane przez pozostałe składniki naparu, dlatego picie naparu yerba mate wyostrza umysł, poprawia spostrzegawczość, dokładność i dodaje energii
- stymuluje centralny system nerwowy i korzystnie wpływa na przemianę materii, dlatego też, jeśli pijemy napar yerba mate i uprawiamy sport, spalimy więcej kalorii, poprawimy wydajność układu krążenia i opóźnimy zbieranie się kwasu mlekowego
używany jest w Ameryce Południowej jako medykament na problemy żołądkowo-jelitowe, gdyż wspomaga wydzielanie żółci oraz usprawnia pracę jelit
Co jest potrzebne do przygotowania naparu:
Matero – może być to naczynie ceramiczne, drewniane lub tradycyjna tykwa. Wybór zależy od naszego gustu.
Bombilla – metalowa z różnego rodzaju filtrem lub bambusowa
Yerba Mate – klasyczne odmiany ostrokrzewu, wersje z małą ilością patyczków, smakowe, ziołowe, owocowe, energetyczne.
Jak parzyć Yerba Mate?
Jeśli mamy już susz oraz akcesoria, możemy przystąpić do przygotowania naparu.
- Na początek pamiętajmy o umyciu lub przygotowaniu matero (tykwa oraz palo santo wymagają przeprowadzenia tzw. curado przed pierwszym parzeniem Yerby).
- Wsypujemy nasz susz do 1/3 wysokości naczynka.
- Przechylamy je by przesypał się na jedną stronę.
- W puste miejsce wkładamy naszą bombillę (tak aby dotykała dna). Zalewamy ostrokrzew zimną wodą i czekamy 2-3 minuty.
- Kiedy wsiąknie, dolewamy już gorącej wody (nie wrzącej!). Powinna mieć temperaturę około 80 stopni.
- Poczekajmy chwilę aż Yerba się zaparzy i już możemy cieszyć się jej smakiem.
Po wypiciu możemy zalewać susz jeszcze kilka razy – do czasu aż napój straci smak.
Podczas parzenia powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, nie zalewamy Yerby wrzątkiem – straci wtedy swoje cenne właściwości. Podczas parzenia i picia staramy się nie mieszać naparu bombillą, powinna zostać na swoim miejscu, aby jak najlepiej filtrować susz. Ważne również, aby nie przesadzać z ilością naparu – optymalna ilość to 3-4 zalania dziennie. Pamiętajmy, że we wszystkim trzeba zachować umiar.
Często można spotkać się z określeniem “herbata Yerba Mate”, jednak jest to nazewnictwo mylne – to zupełnie inna roślina. Ostrokrzew ma inny smak, zupełnie inny jest także sposób jego przygotowania.
UPRAWA:
Yerba mate Premium jest “uprawiana” w stanie niemalże dzikim, drzewka rosną w lesie zacienione przez olbrzymie araukarie (iglaki o rozłożystych parasolowatych gałęziach), drzewka nie są nigdy wycinane, a jedynie przycinane na wysokość około 2 m tak, aby umożliwiać ręczny zbiór. Liście zbiera się wyłącznie ręcznie, również z tego względu, że uprawy są praktycznie nieprzejezdne. Ciężarówka dojeżdża w miejsce, które jest o spory kawałek drogi od rosnącej Yerby, tam w wielkich kwadratowych kawałkach materiału zbieracze przynoszą gałązki z liśćmi. Z każdego drzewka liście są zbierane co dwa lata, tak, aby mogło się zregenerować. Niektóre drzewka mają nawet po 50 lat, a na plantacji znajduje się także 200 letnia „matka yerba”, czyli drzewo dające nasiona na kolejne rozsady. Uprawy są prowadzone w naturalnym środowisku.
SUSZENIE:
Bardziej nowoczesny i zdecydowanie zdrowszy sposób obróbki yerba mate to suszenie bezdymne. Yerby suszone bezdymnie często opatrzone są napisem sin humo (bez dymu). W przypadku yerba mate PREMIUM proces ten wygląda następująco: zaraz po zbiorach świeże liście trafiają do urządzenia zwanego sapecadora, w którym w wysokiej temperaturze giną insekty i mikrooganizmy. Następnie oczyszczone liście dostają się do suszarki, gdzie bez kontaktu z dymem i z ogniem suszone są gorącym powietrzem. Trwa to około 4 godziny. Następnie yerba jest mielona i pakowana.
DESPALADA:
Despalada charakteryzuje się bardziej zdecydowanym smakiem, ze względu na czystszą formę jest to towar ekskluzywny.
Z mielenia wysuszonych liści otrzymuje się ok. 45% czystych listków, a reszta to gałązki i pył. Ponieważ kofeina jest głównie w listkach, yerba mate bez gałązek jest mocniejsza. O yerba mate bez gałązek mówi się wtedy, gdy gałązki stanowią mniej niż 10% z tego względu, że wrażenie gałązek mogą sprawiać nawet wysuszone “żyłki” w listkach.
BEZ PYŁU:
Dzięki procesowi odpylania susz jest dużo wygodniejszy w użyciu. Nie zatyka bombilli i umożliwia konsumentowi korzystanie z tradycyjnych zaparzaczy do herbaty przy przygotowaniu naparu. Świetnie sprawdza się też również w zw. French pressie, czyli rodzaju „praski” do przyrządzania kawy.
WAGA NETTO: 100 gram
PRODUCENT: NatVita
SKŁADNIKI: 100% Bio yerba mate liście suszone, pocięte