Jakie są właściwości i jak stosować płatki drożdżowe?
Płatki drożdżowe to przede wszystkim bogate w składniki odżywcze źródło wegańskiego białka i witaminy grupy B. Mają też w sobie mnóstwo minerałów, a są pozbawione cukru oraz konserwantów. Zawarty w płatkach błonnik wspomaga proces trawienia, minimalizuje problem zaparć oraz stabilizuje pracę układu pokarmowego.
Płatki pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, wspomagając przy tym układ naczyniowy oraz serce. Z kolei witaminy z grupy B wspomagają ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci oraz działając pozytywnie na wygląd.
Płatki można szeroko stosować w kuchni, zastępując nimi tradycyjny ser, np. parmezan. Wzbogacają one mnóstwo potraw, można stosować je do sałatek lub ziemniaków. Wiele osób stosuje płatki do zagęszczania zup.
Zalecane stosowanie:
Płatków drożdżowych nie można przedawkować – ich nadmiar usuwany jest z organizmu. Niemniej jednak należy stosować produkt z rozwagą, by się od nich nie uzależnić.