Jedna kapsułka, 4 miliardy korzyści
Najnowsza technologia mikrokapsułkowania bakterii w preparacie Narine zwiększa ich przeżywalność 5-krotnie oraz zapewnia większą żywotność bakterii przy przejściu bariery żołądkowo-jelitowej w porównaniu do preparatów zawierających bakterie liofilizowane.
- Synbiotyk Narine 3 w 1 - probiotyk + prebiotyk + metabolity
- Zawiera 4 miliardy żywych bakterii Narine z Armenii (4 * 10^9 żywych bakterii CFU)
- W preparacie zastosowano najlepszy prebiotyk - błonnik akacjowy
- Wystarcza jedna kapsułka dziennie - opakowanie zawiera 30 kapsułek
- Najnowsza technologia produkcji - mikrokapsułkowanie
- Kapsułka wegańska
Wskazania do stosowania bakterii Narine:
- w trakcie trwania i po antybiotykoterapii
- korzystnie oddziałuje na zaparcia i biegunki
- wpływa na wzmocnienie odporności
- wspiera działania przeciwbakteryjne
- wspiera zdrowie zębów
Synbiotyk 317 / 402 Narine, 30 kapsułek * 300 mg zawierających probiotyk + prebiotyk + postbiotyk
Synbiotyk Narine skonstruowany został w oparciu o bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus rhamnosus 317 / 402 Narine oraz prebiotyczny błonnik akacjowy. Aktywność probiotyczna preparatu opiera się o zastosowanie szczepu Lactobacillus rhamnosus wywodzącego się z Armenii. Szczepy bakterii jelitowych z gatunku Lactobacillus rhamnosus należą do jednych z pierwszych, najlepiej poznanych i najkorzystniej wpływających na organizm człowieka.
Badania:
W obrębie rodzaju Lactobacillus przez wiele lat nie było istotnych zmian w taksonomii (tzw. Klucz Bergey’a). Doprowadziło to do sytuacji, że rodzaj ten zawierał około 260 gatunków. Z tego właśnie względu, w ostatnim czasie wprowadzono bardzo istotne zmiany, które polegają na zdefiniowaniu kilku zupełnie nowych rodzajów.
Tym sposobem chociażby Lactobacillus plantarum stał się Lactiplantibacillus plantarum, zaś Lactobacillus rhamnosus przybrał nazwę Lacticaseibacillus rhamnosus, czy też Lactobacillus reuteri, którego obecna, prawidłowa nazwa brzmi: Limnosilactibacillus reuteri. Poza wyodrębnianiem nowych rodzajów i gatunków, wynikającym ze swoistego uściślania taksonomii, zdarzały się przypadki, że pewne bakterie przenoszono między grupami względem pierwotnej identyfikacji. Zdarzało się również, że niektórych przedstawicieli pewnych gatunków błędnie przypisywano do innych.
Podobna sytuacja miała najprawdopodobniej miejsce w wypadku badań wybitnego ormiańskiego badacza Levona Akopovicha Erzinkyana, który interesował się wpływem probiotyków na zdrowie i zastosował je skutecznie w terapii pacjentów, w tym swojej wnuczki. Wyizolował on kilka szczepów, w tym cechujący się wyjątkowo silnymi właściwościami probiotycznymi szczep z rodzaju Lactobacillus, który nazwał od imienia wnuczki „Narine". Pierwotnie, z użyciem narzędzi dostępnych w Armenii, będącej wówczas republiką ZSRR, wyizolowany szczep został sklasyfikowany jako Lactobacillus acidophilus, jednak obecnie, zgodnie z obowiązującą klasyfikacją szczep Narine identyfikowany jest jako Lacticaseibacillus rhamnosus.
Tworzy to z pozoru spore zamieszanie dla laika, które jednak najlepiej skwitować stwierdzeniem, że bez względu na wątpliwości związane z przynależnością taksonomiczną, obecnie uważa się, iż praktycznie wszystkie bakterie z grupy LAB (Lactic Acid Bacteria), czyli bakterii fermentacji mlekowej, wykazują w pewnych warunkach korzystny wpływ na nasz organizm, zaś wprowadzenie nowych metod badawczych przyczynia się do lepszego poznania, tłumaczenia i rozumienia natury tego zjawiska.