MIÓD PSZCZELI | NATURALNY | NEKTAROWY | FACELIOWY
Naturalny Nektarowy Miód z Facelii Słoik 400g
Nektarowy miód z facelii ma niespotykany smak i aromat. Charakteryzuje się jasno żółtą barwą w formie płynnej, a po krystalizacji przybiera biało-kremowy kolor. Ze względu na jego delikatność i orzeźwiający charakter uwielbiają go dzieci. Miód z kwiatów facelii w odróżnieniu do innych miodów kwiatowych ma jasną barwę. Co ciekawe kolor miodu zależy głównie od gleby na jakiej rośnie facelia.
Jeśli kwiaty facelii rośnie na słabej glebie miód będzie ciemniejszy. Aby uzyskać w pasiece zielonkawą bądź żółtą barwę miodu musi on powstać tylko z kwiatów facelii, które rosną na dobrych glebach.
MIÓD | NATURALNY |
NEKTAROWY
Nektarowy Miód z Facelii 400g
Miód faceliowy to jeden z najbardziej cenionych miodów o wyjątkowych właściwościach leczniczych.
Charakterystyczna Naszego Miodu:
- gramatura: 400 g miodu;
- sezon zbioru: 2022.
Wartość dla 100g Produktu:
- wartość energetyczna: 320-3300 kcal;
- węglowodany: nie mniej niż 70g;
- białko: 0,3g;
Będzie to także świetny sposób na uzupełnienie energii po wysiłku fizycznym lub intelektualnym.
MIÓD | NATURALNY |
NEKTAROWY
Nektarowy Miód z Facelii 400g
Miód faceliowy wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz bogaty w witaminy.
Właściwości Miodu Faceliowego:
- obniża działanie nikotyny, alkoholu, kofeiny,
- antyseptyczny, działa ochronnie,
- środek w walce z przeziębieniem i grypą;
- obniża ciśnienie tętnicze;
- pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej;
- chroni wątrobę przy zatruciach;
- leczenie chorób układu pokarmowego;
- zapobiega stanom zapalnym;
- wzmacnia na układ odpornościowy.
Miód może pomagać przy leczeniu chorób układu krążenia krwi, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy, a także nadciśnieniu tętniczym,
Miód faceliowy działa przeciwbakteryjnie i ochronnie, dzięki obecności choliny. Miód może mieć także zastosowanie w naturalnej pielęgnacji.
MIÓD PSZCZELI | NATURALNY | NEKTAROWY | FACELIOWY
Naturalny Nektarowy Miód z Facelii Słoik 400g
Jak każdy miód, także ten składa się przede wszystkim z węglowodanów, czyli ponad 70% glukozy i fruktozy, które odpowiadają za jego słodki smak. Kolejne 20% stanowi woda.
Dodatkowo możemy w nim znaleźć kwasy organiczne, składniki mineralne, tj.: potas, wapń, sód, mangan, miedź, fosfor, kobalt oraz witaminę C, PP, B.
Ważnymi składnikami miodku faceliowego, mającymi wpływ na jego właściwości lecznicze i zastosowanie są olejki eteryczne oraz enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza i inwertaza.
Miód Faceliowy Może Być Dodatkiem do Wielu Potraw i Napoi:
- mleko z miodem – Szklankę mleka podgrzewamy i dodajemy odrobinę masła, tak aby się rozpuściło. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i łączymy z mlekiem. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę miodu. Najlepiej pić wieczorem przed snem.
- napój miodowy z kurkumą, imbirem i cytryną – imbir obieramy, kroimy na cienkie paski (czym cieniej tym więcej esencji), wrzucamy do wysokiej szklanki zalewamy do połowy wrzątkiem-odstawić na pół godziny. Do przecedzonego wywaru wsypać łyżeczkę kurkumy, szczyptę zmielonego pieprzu oraz sok z cytryny, dodać miód faceliowy. Miksturę warto wypić z rana na czczo zaraz po przebudzeniu.
Miód faceliowy jest także szeroko stosowany w naturalnej kosmetyce. Jest doskonałym składnikiem do pillingu i maseczek. Po nałożeniu na spękane usta, regeneruje i przywraca zdrowy wygląd.
MIÓD PSZCZELI | NATURALNY | NEKTAROWY | FACELIOWY
Naturalny Nektarowy Miód z Facelii Słoik 400g
Jest to miód bardzo jasny, o żółtawym, a niekiedy zielonkawym kolorze. Taki właśnie pozostaje on w stanie płynnym, natomiast wraz z krystalizacją, staje się jeszcze jaśniejszy, a bardzo często wręcz biały i oczywiście zmienia konsystencję na kremową. Miód występuje w różnych stanach skupienia.
Miód faceliowy z pewnością posmakuje osobom, które nie lubią eksperymentować i od miodu oczekują tradycyjnych, przyjemnych doznań smakowych – jest on bardzo delikatny.
Wyróżnia go zachęcający, kwiatowy aromat.
Po czym poznać prawdziwy miód ?
Każdy prawdziwy miód poznasz po jego głębi smaku i aromatu. W pierwszej fazie smakowania jest słodki a po chwili uwalnia aromaty stanowiące bazę pyłkową danego gatunku miodu.
Naturalną cechą prawdziwego miodu jest to że zacznie on krystalizować. To bardzo rozpoznawalny proces, który daje nam 100-procentową gwarancję co do prawdziwości miodu.
Jak przechowywać miód?
Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Przy wysokich temperaturach pomieszczenia można go trzymać w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu. Dla miodu jedynie wysokie temperatury są niebezpieczne.
Naturalny miód pszczeli
Gospodarstwo pszczelarskie nr. idnt: 056828325
A.J. Tudela Obręb 13 09-214 Mochowo