Naturalny Emulgator z Oliwy typu O/W, 50g CALAYA
Wypróbuj nowy emulgator wysokiej klasy, który pomoże Ci stworzyć wymarzony, domowy kosmetyk. Jest on prosty w użyciu, w 100 % naturalny i o intensywnie nawilżających dla skóry właściwościach.
Użyj go w domowych recepturach Twoich kosmetyków - wystarczy jedynie podgrzać fazę tłuszczową, dodać do niej emulgator i połączyć z podgrzaną fazą wodną.
Naturalny, lekki, wysokiej klasy emulgator o ciekłokrystalicznej strukturze do tworzenia delikatnych emulsji typu O/W. Jego receptura opiera się na bazie włoskiej oliwy z oliwek, która zapewni kosmetykowi działanie nawilżające i zmiękczające typowe dla emolientów.
Dzięki Naturalnemu Emulgatorowi z Oliwy możliwe jest tworzenie kosmetyków, które są przyjemne w dotyku i łatwo się rozsmarowują, nawet jeśli zawierają duża ilość substancji oleistych.
W czym tkwi jego sekret?
Jego specyficzna budowa i formuła. Emulgator podczas powstawania emulsji tworzy ciekłe kryształy o podobnej strukturze co te występujące w naturalnej skórze. Dzięki temu podobieństwu świetnie poprawia jej elastyczność i nawilżenie.
Jego zalety:
- Produkt składa się z bardzo łagodnych środków powierzchniowo czynnych;
- Kremy i mleczka możesz tworzyć przez proste dostosowanie ilości stężenia emulgatora;
- Wystarczą małe ilości emulgatora do emulgowania olejów i innych substancji lipofilnych;
- Do receptur możesz używać szeroki zakres olejów kosmetycznych, w tym mineralnych, roślinnych, olejów silikonowych, bez wpływu na stabilność emulsji;
- Emulsje stworzone z na bazie Naturalnego Emulgatora z Oliwy cechują się stabilnością i trwałością nawet przy wysokich lub niskich temperaturach oraz dobrą odpornością na wodę, dzięki tworzeniu hydrofobowej powłoki na ich powierzchni.
- Dla zwiększenia stabilności i wysokiej spójności Twojego kosmetyku połącz emulgator z alkoholem cetylowym.
Wypróbuj go w recepturach na:
- kremy na dzień i na noc
- emulsje do ciała
- balsamy nawilżające
- balsamy do opalania i po opalaniu
- kosmetyki oczyszczające
Jak stosować?
Dodaj Naturalny Emulgator z Oliwy do fazy tłuszczowej Twojej receptury. Podgrzej ją do 70ºC. Następnie do tej samej temperatury podgrzej fazę wodną. Połącz obie fazy energicznie mieszając, do ich całkowitego połączenia. Po ochłodzeniu mieszanki do 35ºC możesz dodać do niej składniki wrażliwe na temperaturę.
Sugerowane stężenie: 3-6%