Naturalne barwniki w proszku
Masa netto 24g (3g x8szt.)
Kraj pochodzenia Polska
Zestaw 8 naturalnych barwników jest idealnym rozwiązaniem do zastosowania w miejsce dotychczas stosowanych barwników syntetycznych. Idealnie nadaje się do zabarwienia biszkoptu, lekkiego kremu, galaretki czy napoju.
Zawartość każdego pojemnika jest przygotowana do optymalnego zabarwienia około 0,5 kg produktu.
Zestaw zawiera barwniki:
- cytrynowy
- słonecznikowy
- nagietkowy
- różany
- truskawkowy
- agrestowy
- chabrowy
- kakaowy
Zestaw nie zawiera barwników AZO
Instrukcja stosowania:
Zawartość pojemniczka rozpuść najpierw w małej ilości płynu (woda, mleko, śmietana).
Następnie rozpuszczony barwnik, małymi porcjami wlej do barwionej masy, aż do uzyskania pożądanego odcienia, ciągle mieszając.
Rady:
W przypadku barwienia bitej śmietany pamiętaj, aby śmietanę zabarwić mocniej niż planowany kolor.
W momencie ubijania śmietany, masa zostaje napowietrzona i zwiększa swoją objętość, przez co kolor słabnie.
Barwniki naturalne rozpuszczają się powoli, dlatego aby rozpuścić je szybciej dodaj je do ciepłego płynu (nie wrzącego).
Do otrzymania jasno-pastelowych kolorów wystarczyć może część barwnika.
Uzyskany kolor zależy od pH barwionej masy. Celem wzmocnienia koloru można dodać troszkę kwasku cytrynowego.
Szczegółowy spis kolorów:
Cytrynowy (kolor żółty jasny)-
barwnik Ryboflawina E101 jest to witamina B2. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-cytrynowy, krem i galaretka-jasno żółte.
Słonecznikowy (kolor żółty słoneczny)-
barwnik Beta Karoten E160a (i)-prowitamina witaminy A. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt-żółty słoneczny krem i galaretka-odcień ciepło żółty do jasno pomarańczowego.
Nagietkowy (kolor pomarańczowy) -
mieszanina Beta Karotenu E160a (i) i Carminy E120. Dozowanie maksymalnie 24 g na 1 kg.
Możliwe wybarwienia: biszkopt i galaretka-pomarańczowy, krem - łososiowy
Różany (kolor różowy) -
barwnik Carmina E120. Dozowanie maksymalnie 6g na 1 kg.
Możliwe wybarwenia: biszkopt - odcienie różu od jasnych po intensywne. Gdy krem lub galaretkę zrobisz kwaskowy, to uzyskasz kolor czerwono-różowy.
Truskawkowy (kolor czerwony) -
mieszanina barwnika Carminy E120 i Carthamusa (zamiennik szafranu). Dozowanie maksymalnie 10 g na 1 kg.
Możliwe wybarwnienia: biszkopt-czerwono-brązowy, krem-truskawkowy, galaretka - czerwona
Agrestowy (kolor zielony) -
mieszanina barwnika Ryboflawiny E101 i Chlorofiliny E141. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwiwnia: biszkopt - jaznozielony o pastelowym odcieniu, krem - zielono pistacjowy, galaretka - jasno zielona.
Chabrowy (kolor niebieski) -
barwnik Antocyjan E163 (ekstrakty barwnikowe z soków owocowych lub warzywnych) . Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień turkusowo niebieski, krem - ciepło fioletowy, galaretka - niebieska
Kakaowy (kolor brązowy) -
barwnik Karmel E150d. Dozowanie bez ograniczeń.
Możliwe wybarwienia: biszkopt - odcień ciepłego brązu, krem - brąz kawowy, galaretka - bursztynowo brązowa.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym miejscu.
Zobacz nasze pozostałe aukcje: