SÓL KŁODAWSKA SPOŻYWCZA
1,1 KG
Kłodawska Sól kamienna, klasyczna przyprawa poprawiająca smak przetworów domowych. Znana od lat w polskiej kuchni jest niezbędna do kiszenia ogórków, konserwowania, peklowania itd.
Nie zawiera alergenów oraz środków spożywczych GMO (genetycznie modfikowanych).
Jako jedna z niewielu soli dostępnych na rynku nie zawierająca w swym składzie E 536 (żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6), jak również jodku potasu KI.
Sól Cechsztyńska (Kłodawska, kamienna) jest minerałem o wysokim stopniu czystości 97% czystego chlorku sodowego (NaCl) zawierającym najbogatsze źródło „pierwiastków życia”, czyli mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Sól kłodawska kamienna niejodowana do przetworów jest nieodzowna w każdej kuchni. Skład mikroelementów w kłodawskiej soli kamiennej zbliżony jest do ich zawartości w płynie ustrojowym organizmu człowieka.
Nie odgrywają one roli energotwórczej, ale to właśnie one sterują procesami metabolicznymi, czyli przemianą materii. Odgrywają też znaczną rolę w aktywności niezbędnych dla życia procesów enzymatycznych. Ich niedobór, ale też nadmiar, musi wywołać niekorzystny wpływ na zdrowie.
Składniki: NaCl (chlorek sodu) - 97,0% min.