Liofilizowaną pietruszkę z uprawy ekologicznej można wykorzystać w formie przyprawy, np. do zup, sosów, ryb, zapiekanek, MASŁA i twarożku lub jako dodatek do ziołowego naparu.
Liofilizacja to proces suszenia, który polega na usuwaniu wody z zamrożonego wcześniej surowca w drodze tzw. sublimacji, czyli bezpośredniego przejścia w stan pary z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten likwiduje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych, dzięki czemu surowiec może być bezpiecznie przechowywany przez długi okres czasu. Produkty liofilizowane zachowują w 90 % swój naturalny kształt, barwę i aromat. Dzięki możliwości prowadzenia procesu w niskich temperaturach, surowiec przygotowany metodą liofilizacji nie traci cennych witamin i olejków eterycznych.
SKŁADNIKI 100 % natka pietruszki* liofilizowana. (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB UŻYCIA Odpowiednią ilość rozetrzeć w dłoniach lub moździerzu i dodać do potrawy czy mieszanki przyprawowej. W celu przygotowania ziołowego naparu, łyżeczkę surowca zalać 250 ml i parzyć pod przykryciem 10 min.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i zacienionym miejscu.