Informacje szczegółowe
- Typ rośliny – krzewy owocowe
- Owocowanie - lipiec-sierpień
- Rodzaj pojemnika - doniczka 2 litry
- Stanowisko - półcień, słońce
- Szerokość - do 150 cm
- Zalety - witalne, mrozoodporna, kwaśne ph
- Wysokość - do 250 cm
Krzew bardzo silnie rosnący do 2 metrów wysokości. Pędy często zwieszają się pod ciężarem owoców. Szwedzka odmiana polecana zarówno do uprawy towarowej, jak i do ogrodów przydomowych.
Pielęgnacja: Wymaga gleb żyznych, dobrze nawiezionych. Najlepiej rośnie na glebach od gliniastych do piaszczysto-gliniastych o odczynie lekko kwaśnym. Przy lżejszych glebach konieczne jest dodatkowe nawadnianie. Najlepsze stanowiska powinny być słoneczne do półcienistych, osłonięte od wiatru. Krzewy sadzimy w rzędach w odstępach 2-2,5 m. Jest odporna na mróz oraz na amerykańskiego mączniaka agrestu, ale średnio odporna na rdzę wejmutkowo-porzeczkową, pędy mogą być atakowane przez wielkopąkowca porzeczkowego.
Owocowanie: kwitnie późno, co chroni kwiaty przed przymrozkami. Plonuje obficie, średnio wcześnie. Owoce dojrzewają równomiernie pod koniec lipca, rzadko opadają. Są średnie lub duże, jędrne, zebrane w średnie grona. Smak owoców jest łagodny, słodko-kwaśny.
Zastosowanie: Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz na soki i dżemy. Czarna porzeczka to największe źródło witaminy C (aż 182mg w 100g owocu), a w mniejszym stopniu witaminy B, P, prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem zapobiegawczym w tworzeniu rakotwórczych nitrozoamin. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do chorób nowotworowych.