Malina Polana to jedna z najstarszych polskich odmian malin. Wybierana jest nie tylko do upraw towarowych ale też amatorskich. Świetnie sprawdza się w uprawach ekologicznych. Polana jest łatwa w uprawie, cieszy plantatorów pięknym, czerwonym, dużym, słodkim owocem. Dorasta do 1,5 m wysokości. Wydaje dużo wyrównanych, średniej długości pędów.
Pielęgnacja i wymagania: Malina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i w półcieniu. Dobrze czuje się w glebach żyznych, wilgotnych, odpowiednio przewiewnych, o pH dość kwaśnym. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem odporności na działanie niskich temperatur. Jest również odporna na choroby i szkodniki.
Kwitnienie i owocowanie: Pora kwitnienia maliny przypada na miesiąc maj. Roślina rodzi wtedy średniej wielkości białe kwiaty zebrane w luźne grona. Warto również wspomnieć, że malina jest rośliną miododajną. Polana owocuje dwa razy w sezonie – dużymi, smacznymi, stożkowymi owocami. Pierwsze owocowanie na pędach ubiegłorocznych na przełomie czerwca i lipca – bardzo obfite. Drugie w połowie sierpnia na młodych pędach - trwa około 3,5 miesiąca.
Zastosowanie: Jest to odmiana wybitnie deserowa, nadaje się do spożywania na surowo, jak również do przetworów: dżemów, przecierów, deserów lodowych, na nalewki, soki, susz oraz do mrożenia.
Maliny są krzewami, których pędy żyją tylko dwa lata. W jednym roku wyrastają z szyjki korzeniowej lub korzeni tak zwane odrosty korzeniowe, a w drugim roku - pędy boczne zakończone kwiatostanami, które - po owocowaniu - zamierają.