Nasiona 20szt.
Żyworódka: uprawa i przepisy na domowe leki
Żyworódka ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze: działa wiruso, grzybo i bakteriobójczo. Ma także właściwości regenerujące i przeciwzapalne. Poza tym wspiera pracę układu odpornościowego, dlatego jest pomocna w leczeniu wielu chorób, np. zapalenia płuc, zapalenia spojówek, grzybic, odleżyn, wrzodów, trudno gojących się ran, a także trądziku i łupieżu oraz wielu innych dolegliwości.
Żyworódka, lecznicza roślina, którą możesz uprawiać w domu, należy do rodziny sukulentów, czyli roślin, które przystosowały się do życia w warunkach ograniczonej dostępności do wody. Rośliny te w swoich grubych i mięsistych liściach w kształcie serca gromadzą wodę na czas suszy. To właśnie w liściach żyworódki znajduje się bogactwo witaminy C, mikro i makro elementów: manganu, miedzi, selenu, glinu, krzemu, potasu, wapnia i żelaza.
Żyworódka: jak ją uprawiać?
Aby móc korzystać z leczniczych właściwości żyworódki, należy ją odpowiednio pielęgnować. Żyworódka potrzebuje jasnego i słonecznego pomieszczenia, w którym temperatura wynosi od 15 do 23 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że ma grube liście, które magazynują dużo wody, należy ją podlewać tylko 2 razy w tygodniu. żyworódka. Liście żyworódki są domowym lekiem na niemalże wszystkie dolegliwości. Możemy z nich wykonać soki konserwowane spirytusem lub herbatki, dzięki którym wyleczymy choroby układu oddechowego, np. zapalenie płuc, złagodzimy bóle reumatyczne i wyrównamy poziom cukru we krwi. Dzięki nalewkom wspomożemy pracę układu odpornościowego i oczyścimy organizm z toksyn.
Przepis na sok z żyworódki
- umyte, osuszone i owinięte w papier liście włóż do lodówki na kilka dni;
- schłodzone liście pokrój w kostkę, przesyp do szklanego naczynia i wygnieć;
- powstały w ten sposób sok z miazgą wstaw do lodówki na kilka dni;
- po tym okresie odcedź sok przez sitko;
- postaw w ciemnym miejscu. Sok jest gotowy do spożycia po tygodniu leżakowania.