Na tej aukcji oferuję 10 nasion papryczek Piri - Piri (ang. African Birds Eye Chili) + opis wysiewu i uprawy.
Piri - Piri (Angielska nazwa odmiany to African Birds Eye Chili. Używane są nazwy piri-piri, pili-pili, peri-peri lub peli-peli).Papryczki te są uprawiane w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki oraz Ugandzie.
Według skali Scoville'a (oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit (z ang. jednostka ostrości Scoville'a) osiąga wynik 100 000 - 350 000 SHU.
Swoją ostrość zawdzięcza dużej zawartości kapsaicyny. Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryczek chili.
Papryczki PIRI - PIRI stosuje się coraz częściej w leczeniu nowotworów. Dlaczego? Naukowcy wykazali, że kapsaicyna zawarta w ostrych papryczkach pobudza komórki nowotworowe do apoptozy (samozniszczenia), atakując ich mitochondria (które odpowiadają za wytwarzanie energii). Jednocześnie nie uszkadzając zdrowych komórek.
Zobrazowaliśmy dla Państwa dostępne na naszych aukcjach papryczki oraz ich ostrość w skali scoville'a.
Papryczki PIRI - PIRI oprócz właściwości antynowotworowch wykorzystywane są także w innych aspektach, m.in. stosowane są przy odchudzaniu - doskonale hamują łaknienie, są bogatym źródłem witaminy C oraz witaminy A. Są bogatym źródłem także pozostałych witamin: B1, B2, B3, E oraz zawierają sporo błonnika. Ponadto chronią przed m.in: chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Zawierają też antyoksydanty posiadające zdolność neutralizowania wolnych rodników.
W kuchni wykorzystywane są do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do mięs, drobiu i różnorodnych ryb. Pod postacią sosów używa się ich do zup i gulaszy. Znakomicie nadają się także do marynowania w zalewie octowej z niewielką ilością cukru.
Zdjęcia żywej rośliny:
Do każdego zakupu dołączona jest instrukcja wysiewu oraz uprawy!
Otrzymasz ją wraz z nasionkami w przesyłce.