Ogórek konserwowy'Diamant F1'(Cucumis sativus) ma bardzo wiele zalet. Odmiana ta łączy w sobie wiele innych, dzięki czemu bardzo długo i bardzo obficie plonuje. Jest niezwykle odporna na niesprzyjające warunki atmosferyczne, ale również na wiele chorób dotykających uprawy ogórków. I te cechy powodują, że świetnie nadaje się do upraw ekologicznych, gdzie ochrona przed chorobami jest bardzo ograniczona.
Owoce są zgrabne, cylindryczne, o ciemnozielonej, ziarnistej skórce. Są chrupiące, słodkie i bardzo smaczne. Nie wytwarzają nieprzyjemnej goryczki. Dorastają do ok. 15 cm długości i takie dojrzałe są idealne do kiszenia albo na kanapki czy mizerię. Z mniejszych można robić korniszony a z przerośniętych sałatki do słoików na zimę lub pikle.
Ogórki konserwowe preferują ciepłe, nasłonecznione miejsca, dlatego uprawa najlepiej udaje się po zakryciu podłoża czarną agrowłókniną, która nie tylko skupia promienie słoneczne, ale również zatrzymuje wilgoć w podłożu. Drugi sposób na poprawę i wydłużenie plonów to montaż siatek, po których ogórki mogą się piąć. Ułatwia to zrywanie i ogórki nie są zabrudzone ziemią. Gleba powinna być żyzna, próchnicza i lekka, dobrze uprawiona i zasobna w składniki pokarmowe. Musi być również wilgotna, dlatego latem ogórki wymagają systematycznego podlewania. Pamiętać należy by nie polewać liści i nie podlewać uprawy lodowatą wodą. Najlepiej w uprawie ogórków sprawdza się nawadnianie przy pomocy kroplowników.
- Wysiew: przygotowanie rozsady od kwietnia lub wprost do gruntu od drugiej połowy maja
- Kiełkowanie: temp. gleby 15-22 C, 10-14 dni
- Odstępy w rzędzie: 30 cm
- Odstępy między rzędami: 150 cm
- Zbiór: od lipca
- Zastosowanie: do kanapek, na sałatki, do kiszenia, na korniszony, na przetwory
- Wydajność: jedno opakowanie nasion wystarcza na ok. 10 roślin
- Nazwa łacińska:Cucumis sativus