NARANJILLA LULO mała pomarańcza drinki nasiona
Lulo – Naranjilla (z hiszp. Mała Pomarańcza) zwana czasem Quito - Solanum quitoense
Lulo jest pnączem, ale starsze pędy drewnieją dlatego można formować z tej rośliny krzew i jako krzew jest właśnie uprawiana. Roślina dorasta do około 2,5 m wysokości. Uprawiana jest w górach Ameryki Środkowej na wysokości od 1200 do 2400 m n.p.m. w szczególności w Kolumbii, Peru i Ekwadorze ponieważ Lulo nie toleruje temperatury powyżej 29,50 stopni Celsjusza.
Liście są podłużne, jajowate o brzegach ząbkowanych. Długość liścia dochodzi do 60 cm i do 45 cm szerokości jest on miękki i włochaty. Na pędach oraz żyłkach liściowych w zależności od odmiany mogą znajdować się kolce, natomiast młode liście, młode pędy i ogonki są pokryte fioletowymi włoskami.
Podobnie okryte są nieotwarte pąki kwiatów. Lulo ma mocno pachnące kwiaty, które mierzą około 3 cm i składają się z 5 białych płatków. Płatki kwiatów na zewnątrz mają filetowe włoski oraz 5 żółtych pręcików.
Owoc, gdy dojrzeje jest jasnopomarańczowy, okrągły o grubej skórce i średnicy od 2,5 cm do nawet około 6 cm. Wewnątrz owoc Lulo podzielony jest na 4 części, z delikatną membraną oddzielającą poszczególne części. Miąższ jest zielony lub zielono-żółtawy, bardzo soczysty.
Młode rośliny kwitną już pod 4-5 miesiącach od posadzenia, a rozpoczynają owocować po 10-12 miesiącach. W zależności od gatunku oraz strefy klimatycznej zbiory owoców trwają cały czas przez okres 2-3 lat, potem następuje obumieranie roślin i są systematycznie zastępowane młodymi sadzonkami.
Najczęściej owoce zbiera się gdy są wpół-pomarańczowe, co znacznie wydłuża czas na do spożycia oraz niezbędnej obróbki, ponieważ Lulo po zerwaniu trzeba „oczyścić” z włochatego okrycia. Włoski bardzo łatwo można usunąć z owoców poprzez przetarcie suchą szmatką. Lulo szybko dojrzewają, a w pełni dojrzałe są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne stają się miękkie i szybko fermentują.
Aby skosztować te egzotyczne owoce najlepiej dojrzałe Lulo przeciąć na pół i łyżeczką wydobyć miąższ z pestkami. W Ameryce Łacińskiej owoce Naranjilla zwykle spożywa się na surowo oraz przygotowuje się chłodny sok. Domowy sok przygotowywany jest przez zmiksowanie miąższu w blenderze, a potem zielony sok jest przecedzony przez sitko, słodzony i podawany z kostkami lodu jako chłodny, pienisty napój.
Lulo wykorzystywane jest również do produkcji :
- lodów kolorze w zielonym,
- deserów,
- pieczenia ciast,
- dżemów,
- galaretek,
- gorących ponczów np Lulo Wassail Cup, Gorące Lulo – zimowy poncz
- zimnych soków,
- drinków np Lulada,
- do produkcji Wina,
- przygotowania sosów
Lulo zaskakuje egzotycznym, cytrusowym smakiem, przypomina połączenie ananasa i cytryny lub rabarbaru i limonki.
Opakowanie zawiera 5szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona przed wysiewem moczymy w letniej wodzie przez 1 godzinę, następnie wysiewamy powierzchownie do ziemi o pH 5,5 -7. Przysypujemy milimetrową warstwą gleby. Ustawiamy w miejscu słonecznym, ziemia musi być stale wilgotna. Kiełkowanie od 2 do 8 tygodni, młode siewki przesadzamy jak już mają powyżej 10cm. Podlewanie obfite. Wytrzymuje temperatury do zero stopni C.
Nasiona przeznaczone są tylko do uprawy amatorskiej.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.