Mikroliście to tłumaczenie z angielskiego słowa microgreens, nazywane również mikro zioła lub mikro rośliny. Z biologicznego punktu widzenia klasyfikuje się je jako sadzonki i siewki, tj. uprawy na wczesnym etapie rozwoju. Są one również nazywane „dorosłymi kiełkami” i są miniaturowymi wersjami warzyw lub ziół. To powoduje, że zachowują one autentyczny smak, właściwy dla dojrzałych roślin, mając przy tym znacznie więcej składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.
Mikroliście Nasturcji – rosną dosyć długo (14-16 dni). Lekko ostre w smaku, duże, zielone listki. Nasturcja to znany kwiat, jadalny zarówno w postaci płatków, jak liści.
Nasturcja – źródło witaminy C, beta-karotenu i luteiny. Zawiera siarkę, wspomagającą nerki, włosy i paznokcie.
Uprawa mikrolistków
- Do uprawy najlepiej użyć podłoże lekkie i przepuszczalne, utrzymujące wilgoć oraz pojemnika lub tacki.
- Zalecamy torf odkwaszony i perlit, nada się natomiast również ziemia uniwersalna.
- Nasiona wysiej gęsto, na całej powierzchni pojemnika lub tacki, nie przysypuj nasion ziemią, dociśnij, podlej i odstaw w ciemne miejsce na 4-5 dni.
- Aby przyspieszyć wzrost, można obciążyć uprawę, aby nasiona były dociśnięte do podłoża. Gdy puszczą korzenie, można zdjąć obciążenie. Po tym czasie połóż pojemnik/tackę na parapecie, nadal podlewając, czekaj na zbiory.