NASIONA NA KIEŁKI WZMACNIAJĄCE ORGANIZM 30G
sku NWL326
Kiełki nasion, znane i cenione juz przed naszą erą są dla organizmu bardzo cennym źródłem składników odżywczych, enzymów, soli mineralnych, aminokwasów. Świetnie nadają się do sporządzania surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek.
Mieszanka ta zawiera nasiona Fasoli Mung, Fasoli Adzuki.
Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym ponieważ regularne spożywanie kiełków wyprodukowanych z tej mieszanki uodparnia organizm przeciw infekcjom, dodaje energii oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu.
Kiełki można hodować przez cały rok.
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.