NASIONA NA KIEŁKI ROKIETTA SIEWNA 5G
sku NWL517
Rokietta siewna to warzywo liściaste o wyraźnym, lekko pikantnym orzechowym smaku. Zawiera witaminy z grupy B, C oraz błonnik. Regularne spożywanie liści wpływa na trawienie oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Jako dodatek do surówek, sałatek, kanapek. Siewki rokietty mają zielone listki i białe, jędrne korzonki.
Ma wiele zalet:
- obniża poziom cholesterolu,
- chron przed anemią,
- regeneruje i zwiększają odporność,
- działają korzystnie na włosy,
- odchudza i odmładza
Kiełki można hodować przez cały rok.
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.