NASIONA NA KIEŁKI GROCH 50G
sku NWL516
Kiełki grochu stanowią smaczną i bardzo zdrową przekąskę. Zdrową, ponieważ zawierają duże ilości witamin (głównie A i E oraz większość witamin z grupy B), soli mineralnych, a także błonnika. To również bogactwo lizyny – aminokwasu, który rozbija złogi cholesterolu – dzięki czemu te młode rośliny działają antymiażdżycowo. Kiełki wykazują ponadto dobre działanie zasadotwórcze, z ich pomocą łatwiej utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
Dodatkowo, jeśli przyrównać je do rozwiniętych już warzyw, zawarte w nich składniki pokarmowe są o wiele lepiej przyswajane przez nasz organizm. Kiełki grochu mogą stanowić dodatek do sałatek, surówek, kanapek i wielu innych potraw, a przy tym często odgrywają w kuchni rolę dekoracyjną.
Kiełki można hodować przez cały rok.
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.