Nasiona na kiełki: BURAK ĆWIKŁOWY
Producent: Plantico
Waga netto: 20g
KIEŁKI BURAKA
Burak w postaci kiełków charakteryzuje ciemnoczerwoną łodygą i korzeniem oraz lekko zielonymi zawiązkami liści. W smaku jest słodki, lekko ziemisty. W kuchni ceniony za swój piękny czerwony kolor. Polecany jest do pikantnych potraw z mięsa i ryb. Jest bogatym źródłem białka, witamin A, B, C, E i K, wapnia, magnezu, potasu, żelaza, cynku. Wspomagają tworzenie czerwonych krwinek, dzięki dużej zawartości kobaltu.Zawierają kwas foliowy. Betacyjanina odpowiedzialna za czerwony kolor łodyg buraka ma właściwości przeciwnowotworowe.
Kiełkowanie:
- Umieść nasiona w lodówce na jeden dzień. Wstępne schłodzenie nasion buraka przyśpieszy ich proces kiełkowania.
- Namocz nasiona w ciepłej wodzie przez około 12 godzin.
- Namoczone nasiona przełóż do kiełkownicy i regularnie przepłukuj. Przez pierwsze 3 - 4 dni nawet kilka razy dziennie. Warto dodać kilka ziaren rzodkiewki, która hamuje rozwój pleśni.
- Nasiona buraka gorzej kiełkują w obecności światła! Aby wzrost nasion przebiegał prawidłowo należy umieścić kiełkownicę w ciemności. Po kilku dniach, gdy wszystkie nasiona wykiełkują można umieścić je w jasnym miejscu aby liście zazieleniły się.
- Kiełki buraka są gotowe do spożycia po 7 - 8 dniach.
MICROGREENS
Dużo lepsze efekty można uzyskać uprawiając buraka w ziemi na microlistki (microgreens). W ten sposób uzyskamy roślinę z piękną, długą czerwoną łodygą i intensywanie zielonymi liśćmi, która uatrakcyjni niejedno danie.
Namaczanie nasion: 12 godzin
Okres kiełkowania nasiona w ciemności: 4 - 5 dni
Okres wzrostu: 10 - 20 dni (burak na zdjęciu ma 14 dni)
Mikrolistki (microgreens) to bardzo młode rośliny w swojej początkowej fazie wzrostu (siewki) posiadające liścienie, czyli liście zarodkowe i pierwsze liście właściwe. Są bogate w witaminy i mikroelementy, mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin C, E, K i beta karotenoidów niż dorosła roślina. Mają bardzo wyrazisty smak i aromat. Mikroliście cenione są również za swój piękny wygląd i intensywny kolor. Spożywa się je na surowo zaraz po ścięciu.
Sposób uprawy: Do uprawy nasion na microlistki zalecamy użycie podłoży lekkich i przepuszczalnych, ale dobrze utrzymujących wilgoć. Podłoże takie powinno zawierać w swoim składzie bogaty w składniki odżywcze torf odkwaszony i perlit, który nadaje glebie niezbędną do prawidłowego kiełkowania roślin lekkość. Do uprawy microlistków nada się również zwykła ziemia uniwersalna. Nasiona możesz wysiać do doniczki, ale idealnie nadadzą się do tego małe tace lub podstawki. Rośliny nie potrzebują dużej ilości podłoża, wystarczy nawet 2 cm warstwa. Nasiona wysiej bardzo gęsto, na całej powierzchni podłoża. Nie przysypuj nasion ziemią! Dociśnij do podłoża i obficie podlej. Na okres kiełkowania trzymaj pojemniki w ciemności. Jeśli sadzisz mikrolistki na tackach możesz je ułożyć jedna na drugiej. Na górze zostaw pustą tackę i całość dociąż czymś ciężkim (np miseczka z wodą). Takie ułożenie spowoduje, że podłoże dłużej będzie utrzymywało wilgotność, nasiona będą miały lepszy kontakt z podłożem a nacisk z góry zmusi rośliny do wytworzenie mocniejszego systemu korzeniowego. W póżniejszym etapie wzrostu spowoduje to, że rośliny urosną silniejsze i nie będą miały tendencji do przewracania się.
[Kod produktu: AUxF1WENGNWXPEMP07MSYxaUkwy6LIC9ix08PTqDvZw8RtaFQFkOgw==]