NASIONA NA KIEŁKI BROKUŁ 10G
sku NWL118
Kiełki brokuła są doskonałym źródłem sulfofranu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Jego zawartość w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w roślinie, która osiągnęła dojrzały rozmiar.
Spożywanie kiełków brokuła zalecane jest, gdyż roślina ta pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiega chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu. Wysoka zawartość antyoksydantów korzystnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokuła zmniejszają również ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka typu B, spowodowane przez szczepy bakterii Helicobacter pyroli - zawarte w kiełkach substancje skutecznie zwalczają tą bakterię a także zapobiegają powstawaniu wrzodów trawiennych. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne przez organizm.
Kiełki można hodować przez cały rok.
Produkcje kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypukłe nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnienie i wymianę, jednocześnie zraszając nasiona w ciągu kilku następnych dni. Kiełki można także produkować w słoiku: wypłukane nasiona wsypać do czystego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoikiem gazą, obwiązać i zlewać wodę dwa razy dziennie. Po 3-5 dniach kiełki są gotowe do spożycia.