Łuskane nasiona konopi BIO pochodzą z wysokiej jakości ekologicznych upraw. Ziarenka przypominają słonecznik, ale są od niego znacznie bardziej miękkie i posiadają wyśmienity smak oraz bardzo aromatyczny i przyjemny zapach. Ich wielką zaletą jest to, że mogą być spożywane przez osoby, które mają alergię na orzechy.
Łuskane nasiona konopi BIO zawierają niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Ponadto są wyśmienitym źródłem naturalnego łatwo przyswajalnego błonnika, fosforu, potasu, cynku, miedzi, manganu i magnezu, a także całej gamy witamin takich jak witamina A, B1, B2, B6, C, E dzięki temu są one łatwostrawne, nie powodując przy tym wzdęć.
Łuskane nasiona konopi BIO nie zawierają THC (tetrahydrokanabinolu), który jest substancją charakterystyczną dla marihuany i haszyszu, dzięki czemu może być przyjmowany przez kobiety karmiące i w ciąży, dzieci, sportowców, rekonwalescentów i osoby w podeszłym wieku.Regularne spożywanie nasion konopi, powoduje, że kości i stawy stają się mocniejsze, a nasze ciało jest wzbogacane o wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze oraz składniki mineralne. Obniżają one poziom złego cholesterolu we krwi, a także wzmacniają system odpornościowy i zmniejszą stres.
Łuskane nasiona konopi BIO charakteryzują się skrajnymi wartościami czystości nasion, tzn. że zanieczyszczenia ziaren nie przekraczają wartości 0,1%, podczas gdy standardowo w innych produktach jest to ponad 0,5%.
Składniki: 100% Łuskane nasiona konopi BIO (Cannabis sativa)
Minerały zawarte w 100 g:
Fosfor – 1160 mg, Potas – 859 mg, Cynk – 7 mg, Miedź – 2 mg, Mangan – 7 mg, Magnez – 605 mg, Wapń – 168 mg, Żelazo – 14 mg
Zawartość kwasów omega-3, omega-6, omega-9, kwasów tłuszczowych:
Linolowy – 54,92%, Alfa-linolenowy – 17,45%, Gamma-linolenowy – 2,72%, Arachidonowy – 1,7%, Olej – 10,38%, Eikozenowy – 1,19%, Palmitynowy – 7,6%, Wakcentowy – 1,69%, Kwas stearynowy – 2,35%
Sposób podania: 1-2 łyżki nasion konopi dziennie, najlepiej spożywać rano na pusty żołądek. Łuskane nasiona konopne mogą być stosowane, jako dodatek do sałatek, jogurtu, musli itp. Osoby, które mają problemy z przyswajaniem nasion konopi, mogą spróbować mleka konopnego.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Ilość netto: 400 g
Najlepiej spożyć przed końcem: Data minimalnej trwałości i nr partii produkcyjnej znajdują się na spodzie opakowania.
Osoby, które mają problemy z przyswajaniem nasion konopi, mogą spróbować mleka konopnego.
Przepis na mleko konopne:
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 0,5 l wody
- Do smaku można dodać banana, syrop klonowy, miód, a także wanilię czy cynamon
- Nasiona konopi moczyć przez jeden dzień w 250 ml wody, następnie dodać składniki dla uzyskania smaku i dobrze wymieszać, potem dolać pozostałą ilość wody i wstawić do lodówki na 2-3 dni.