Kapusta właściwa olejowa
Brassica Campestris Oleifera Oil
Kapusta właściwa olejowa to jedyny podgatunek kapusty, z której surówki i sałatki nie wymagają dodawania do nich oliwy.Odmiana ta ma jędrne, soczyste liście oraz łagodny i słodki smak.
Zawiera wartościowe białko, witaminy: B1, B2, C i sole mineralne m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, karoteny.
Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, oraz gotowana i duszona. Jest równie smaczna dodana w kawałkach do zupy jarzynowej, jak i w surówce, w połączeniu ze świeżymi pomidorami. Znakomicie nadaje się do potraw duszonych, gulaszów, a także dań z makaronem.
Kapustę uprawia się w polu z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. We wczesnej uprawie tej kapusty wykorzystuje się rozsadę doniczkową, natomiast na zbiór późny można przygotowywać rozsadę lub wysiewać nasiona bezpośrednio w pole.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Nasiona sieje się pojedynczo, na głębokość 0,5–1 cm, a po wysiewie przykrywa cienką warstwą ziemi. Wschody następują zazwyczaj po upływie 3–5 dni. Optymalna temperatura w czasie produkcji rozsady powinna wynosić: od siewu do skiełkowania nasion 20–22°C, a po wschodach 18–20°C w dzień i 16–18°C w nocy.
- Kapusta ze zbioru jesiennego nadaje się również do przechowywania — przez 2 do nawet 6 miesięcy. Trwałość przechowalnicza kapusty zależy od warunków panujących w chłodni. W komorach chłodniczych należy utrzymywać temperaturę 0–3°C.
DLACZEGO WARTO KUPIĆ U NAS
- Jesteśmy w czołówce wśród internetowych sprzedawcówproduktów dla domu i ogrodu.
- Posiadamy wieloletnie doświadczenie w branży ogrodniczej. Cieszymy się zaufaniem naszych klientów dzięki rzetelności świadczonych usług i naszemu profesjonalizmowi.
- Produkty, które Państwu proponujemy cechują się wysoką jakością, korzystamy z usług tylko sprawdzonych producentów.
- Zawsze służymy pomocą, doradzamy oraz zapewniamy miłą i fachową obsługę.