KAMELIA JAPOŃSKA - Camellia japonica
W Polsce kamelię japońską uprawia się zwykle jako roślinę pokojową, która późną wiosną jest przenoszona na balkon lub taras. Jesienią gatunek ten warto przenieść do chłodnego pomieszczenia o temperaturze nie mniejszej niż 10°C. Kamelia japońska uprawiana w warunkach domowych osiąga najczęściej około jednego metra wysokości. Kamelia japońska nie pachnie. Pojawiające się w kątach liści pojedynczo lub podwójnie kwiaty mają biały, różowy lub czerwony kolor (najnowsze odmiany wytwarzają kwiaty wielobarwne). Mogą mieć od 3 cm do 10 cm średnicy. Kwiaty pojawiają się w zasadzie wiosną, ale w uprawie doniczkowej może okazać się, że okres kwitnienia kamelii japońskiej nieco się przesunie, przypadając na okres od listopada do kwietnia. Kamelia japońska ma zastosowanie w medycynie ludowej. Za sprawą glikozydów znajdujących się w jej nasionach, stosowana jest do przyśpieszania gojenia się ran, a nawet przy zapaleniu mięśnia sercowego. To roślina znana w uprawie od ponad 300 lat. Opakowanie zawiera 5szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona namaczamy w ciepłej wodzie przez 34 godziny. Aby wysiać nasiona kamelii, potrzeba lekkiej mieszanki startowej lub mieszanki perlitu i mchu torfowego. Następnie należy zwilżyć mieszankę do sadzenia i wycisnąć nadmiar wody. Wysiewać nasiona umieszczając je na wierzchu mieszanki do sadzenia okiem skierowanym w dół lub na boki i lekko przykryć ziemią. Przykryć doniczki plastikiem i umieścić je w ciepłym miejscu z jasnym światłem pośrednim (nie pełnym słońcem). Glebę należy utrzymywać wilgotną, ale nie rozmoczoną.
Można też kiełkować nasiona kamelii w plastikowej torbie z garścią gleby, a następnie sadzić je w doniczkach po wykiełkowaniu. Pozwala to skupić się tylko na nasionach, które są żywotne. Nasiona kamelii mogą kiełkować od jednego do kilku miesięcy.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.
Nasiona przeznaczone są tylko do uprawy amatorskiej.