Nasiona - Cykoria sałatkowa Bianca di Milano
Cykorię można uprawiać pod osłonami praktycznie cały rok, w warunkach podobnych do sałaty. Jej liście mocno przylegają, a główki są zamknięte. Mają charakterystyczny, gorzki smak, ale są chrupiące i soczyste. Nie jest wymagającą odmianą, jednak potrzebuje dużo słońca. Preferuje też żyzne i przepuszczalne podłoże z dużą zawartością próchnicy o umiarkowanej wilgotności i obojętnym odczynie gleby. Nie szkodzą jej też niskie temperatury, jednak nie jest na nie w pełni odporna. Może być spożywana zarówno w postaci surowej, jak i ugotowanej.
Zalety:
- Łatwe w uprawie,
- Uniwersalne w spożywaniu,
- Możliwa uprawa przez cały rok.
Ciekawostki:
- Cykoria jest bogata w łatwo przyswajalne białko i wiele witamin.
- Duża zawartość błonnika dobrze wpływa na procesy trawienne.
- Dobrze komponuje się z serami i orzechami, lub potrawami o pikantnym smaku.
Wysiew:
- Sadzić do gruntu od kwietnia do lipca,
- natomiast sadzonki w czerwcu.
- wcześniej można przygotować rozsady pod osłoną.
- Zaleca się 15-40 cm rozstawy.