Chia zaliczana jest do tzw. Superfoods, czyli żywności bogatej w wyjątkowo korzystne i cenne dla organizmu człowieka składniki. Była ważnym pokarmem dla Azteków i Majów, którzy cenili ją za jej właściwości wzmacniające i energetyczne („chia”, czyli „siła”).
Już 2 łyżki tych małych, niepozornych nasionek wystarczą, aby zaspokoić 1/3 dziennego zapotrzebowania organizmu na ważne minerały i witaminy. Nie zawiera glutenu.
Nasiona Chia zawierają:
- 15 razy więcej magnezu niż brokuły
- 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki (czyli więcej niż jakikolwiek inny rodzaj zdrowej żywności)
- 6 razy więcej wapnia niż mleko
- 4 razy więcej selenu niż siemię lniane
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 2 razy więcej błonnika niż otręby
Dodatkowo nasiona chia zawierają bardzo duże ilości minerałów, witamin i przeciwutleniaczy, m.in.:
- witaminy z grupy B
- witamina E, A, C, D, K
- cynk
- potas
- fosfor
- niacynę
Takie bogactwo składników mineralnych sprawia, że nasiona chia:
- wspierają układ pokarmowy i regulują trawienie
- to jedno z najlepszych źródeł błonnika, który stanowi 40% masy nasionka chia i wysokiej jakości białka
- wspierają w dbaniu o piękną, zdrową sylwetkę
- pomagają osobom na diecie ograniczyć ilość spożywanych kalorii, stanowią doskonały, sycący i zdrowy posiłek
- są idealne dla osób na diecie
- wzmacniają kości
- pomagają ustabilizować poziom cukru osobom chorym na cukrzycę i spowolnić jego wchłanianie
- wg danych przytoczonych przez American Diabetes Association badani, którzy przez trzy miesiące spożywali chia, mieli wyraźnie niższe ciśnienie krwi i mniejszy poziom czynników stanów zapalnych
- wspierają układ nerwowy, poprawiają przewodnictwo impulsów nerwowych i usprawniają pracę mózgu (ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację)
- dzięki temu, że są bogatym źródłem NNKT (omega 3 i omega 6) organizm nie potrafi ich sam wyprodukować, trzeba je dostarczać w pożywieniu NNKT są niezbędne do wytworzenia przez organizm innych ważnych substancji, koniecznych dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji psychicznej i fizycznej istotne są właściwe proporcje między omega 3 i omega 6 – nasiona chia zawierają 30% omega 3 i 40% kwasów omega 6
- dodają energii
- Aztecy nazywali chia „siłą”, ponieważ wzmacnia, dodaje energii i podnosi wytrzymałość fizyczną
- pomagają w walce o młody, promienny wygląd
- są bogactwem antyutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu, a także za wszelkiego rodzaju procesy zapalne toczące się w organizmie, infekcje i choroby
Dla kogo:
- dla osób dbających o zdrowie oraz piękną, smukłą sylwetkę
- borykających się niedoborami witamin i minerałów
- osłabionych po chorobie
- dzieci
- dla uczniów, studentów, osób starszych i wszystkich tych, którzy chcą poprawić lub zachować sprawność umysłu i dobrą pamięć
- dla osób z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, chorobami układu krwionośnego
- dla osób będących na diecie bezglutenowej – nie zawiera glutenu
Jak stosować:
- stosować 1-3 łyżki nasion dziennie
- można spożywać w całości, jako dodatek do koktajli, musli, jogurtu naturalnego, sałatek, kasz, ziemniaków
- zmielona jako zagęszczać do zup i sosów, jako dodatek do ciast, chleba, naleśników i kasz