NASIONA CHIA
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”.
WŁAŚCIWOŚCI
Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości. Odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Kwas alfa‑linolenowy (ALA) z rodziny omega‑3 pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nasiona chia są naturalnym źródłem wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
- Wartość energetyczna - 2031 kJ/486 kcal
- Tłuszcz - 30,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,3 g
- Węglowodany - 42,1 g - w tym cukry - 0 g
- Błonnik 34,4 g
- Białko - 16,5 g
- Sól - 0,04 g
Zastosowanie
Spożycie nasion chia powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie. Nasiona chia można spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu (po namoczeniu w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: 1 łyżka nasion na 4‑6 łyżeczek płynu). Można je stosować jako dodatek do pieczywa i ciast, zup, gulaszów, bigosu, potraw warzywnych, sałatek, produktów śniadaniowych (owsianki, musli, granoli) i mlecznych (jogurtu, kefiru), koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych).
SKŁADNIKI: Wyselekcjonowane nasiona szałwii hiszpańskiej
Masa: 1kg
Kraj pochodzenia; Argentyna
Producent; Targroch