Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, które odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, które odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Zastosowanie:Nasiona chia wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania puddingów, deserów, wypieków i wielu innych potraw. Można je dodawać między innymi do jogurtów, płatków śniadaniowych i sałatek.
Ważne informacje:Nasiona chia mogą wzmacniać działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi, leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych. Dlatego osoby stosujące powyższe leki powinny zachować szczególną ostrożność. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 nasiona chia zwiększają ryzyko krwawień. Pacjenci, którzy przyjmują preparaty antyoksydacyjne, muszą wziąć pod uwagę ten efekt działania nasion chia
Tabela wartości odżywczych w 100g:Wartość energetyczna 1540 kJ/368 kcalTłuszcz 6,1 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7gWęglowodany 57,2g, w tym cukry 0,1gBłonnik 7gBiałko 14,1gSól 0,01g*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).Składniki:100% nasiona chia
Sposób użycia:Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, sałatek oraz wypieków. Zaleca się spożywać regularnie pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekroczyło 15 g (ok. 3 łyżeczki).
Sposób przechowywania:Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.