Nasiona chia to małe czarne nasiona rośliny chia (Salvia hispanica). Jest to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemalii. Nasiona chia są małe, płaskie i owalne o błyszczącej i gładkiej fakturze. Ich kolory wahają się od białego do brązowego lub czarnego. Tysiące lat temu ziarenka chia stanowiły podstawowe pożywienie dla starożytnych Azteków i Majów. W rzeczywistości „chia” to starożytne słowo Majów określające siłę.
Nasiona chia zawierają duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki swoim właściwościom mogą wpływać na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry.
Składniki:
- Nasiona Szałwii Hiszpańskiej 100%
W 100 g produktu:
- Energia: 2096 kJ / 505 kcal
- Tłuszcz: 31 g w tym kwasy nasycone: 3,3 g
- Węglowodany: 25 g w tym cukry proste: 0 g
- Błonnik: 23 g
- Białko: 20 g
- Sól: 0,04 g
Nasiona chia mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski, uważany dotąd za najbogatsze źródło tego pokarmu.
- wspomagają pracę mózgu, wpływają na pamięć i koncentrację,
- wspomagają układ nerwowy, łagodzą depresję,
- wzmacniają wzrok,
- zapobiegają chorobom serca i nadciśnieniu,
- obniżają poziom złego cholesterolu,
- zapobiegają miażdżycy i chorobie wieńcowej.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Termin przydatności do spożycia: 30/09/2023