Nasiona chia - szałwia hiszpańska 1 kg
- EAN: 5903229001320
- Producent: TARGROCH
- Wysokość (cm): 29
- Szerokość (cm): 18
- Grubość (cm): 8
- Waga (g): 1050.000
- Opakowanie: tworzywo sztuczne
Szałwia Hiszpańska
Uznawana za jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Nawet nieduża porcja nasion chia dostarcza wielu potrzebnych wartości odżywczych takich jak: białko, błonnik, tłuszcz, wapń, mangan, magnez, fosfor i wielu witamin. Nasiona chia są bezpieczne dla alergików, ponieważ nie zawierają glutenu. Są również cennym źródłem błonnika, zawierają kwasy omega, które wpływają na prawidłową pracę mózgu oraz działają korzystnie na pamięć i sprzyjają koncentracji.
Jak stosować nasiona chia:
Nasiona możemy jeść w całości albo zmielone jako dodatek do różnych potraw czy produktów żywnościowych, na przykład musli, jogurtów, sałatek. Po namoczeniu są również dobrym zagęszczaczem do zup i sosów. W Ameryce Środkowej znany jest napój przyrządzany z nasion chia. Dodaje się je do gazowanej wody mineralnej i miesza z sokiem z cytryny i na koniec lekko słodzi.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1861 kJ / 443 kcal
- Tłuszcz 30,74 g
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,33 g
- Węglowodany 7,72 g
- w tym cukry 0 g
- Błonnik 34,4 g
- Białko 16,54 g
- Sól** 0,04 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g
- Żelazo 7,72 mg
- Wapń 631 mg
- Magnez 335 mg
Sposób przygotowania i przechowywania:
Nasiona chia najlepiej spożywać regularnie, jednak codzienna porcja nie powinna być większa niż 15 g (2-3 łyżeczki). Nasiona chia można dodawać całe lub zmielone do musli, jogurtu, owsianek, sałatek oraz wypieków. Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Dane producenta/dystrybutora:
TAR-GROCH-FIL T. Krakowski, M. Kijowski, E. Drożdż, J. Drożdż Sp. J.