Opis
Nasiona szałwii hiszpańskiej inaczej nasiona chia. Ich nazwa w dosłownym tłumaczeniu z języka starożytnych Majów oznacza SIŁĘ!
Chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, są bardziej bogate w wapń niż mleko i zawierają więcej żelaza niż szpinak. A kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, ułatwiając uczenie się oraz poprawiając pamięć i koncentrację a także wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
Nasiona te są też doskonałym źródłem błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, wspomaga proces trawienia i pobudza perystaltykę jelit.
Nasiona chia można dodawać do musli, jogurtów, sałatek oraz wypieków. Można je również namoczyć w wodzie, soku lub mleku (przygotowując coś w rodzaju kisielu czy budyniu). Można nimi zagęszczać też zupy i sosy. Weganie wykorzystują je między innymi do robienia kotletów i zastępują nimi jajka.
Niektórzy porównują je do naszego rodzimego siemienia lnianego, ale ja – przynajmniej ze względów smakowych – zdecydowanie wybieram chia:)
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, wolnym od obcych zapachów.
Producent: PPHU JS Słodkie Zdrowie
Przepis na deser z chia
ok ¼ szklanki nasion chia wsypujemy do garnka i zalewamy je ok 350 ml (ok 1,5 szklanki) płynu (u mnie pół na pół mleko kokosowe z mlekiem krowim, ale może to być jeden rodzaj mleka albo mleko z wodą, sama woda lub jakiś sok). Gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut (a dokładnie po zagotowaniu jeszcze 3-5 minut aż zacznie nabierać gęstej konsystencji) mieszając od czasu do czasu (w innym przypadku mogą zrobić się grudki tak jak w kaszy mannie). W trakcie gotowania można dodać ksylitol lub dosłodzić suszonymi owocami. Odstawiamy do wystudzenia (w trakcie studzenia nasiona będą jeszcze pęczniały, tak więc nie przejmujcie się, jeżeli po odstawieniu z kuchenki deser nie będzie jeszcze wystarczająco gęsty). Mój deser został posłodzony miodem, ale dopiero po wystudzeniu do temperatury poniżej 40 stopni. Wierzch deseru dekorujemy owocami lub/ i płatkami migdałowymi.