Nasiona Chia - Salvia hispanica (500 g) Hanoju + wygodny i funkcjonalny Organizer na leki zupełnie GRATIS!
Nasiona Chia (nasiona szałwi hiszpańskiej) oferują spore możliwości lecznicze i są przy tym niemałą dawką energii dla naszego organizmu. Nasiona Chia to przede wszystkim bogactwo kwasów Omega 3 oraz Omega 6. Chia jest niezastąpione w obniżaniu cholesterolu, spowalnianiu wchłaniania cukrów oraz we wspomaganiu procesu trawienia. Ponadto Chia wzmacnia oraz odżywia nasz organizm.
Parametry preparatu, który kupujesz:
- Producent / Dystrybutor / Podmiot odpowiedzialny: Hanoju (więcej informacji na stronie producenta http://www.hanoju.nl/)
- Waga: 500 g (uwaga: waga około 700 g z opakowaniem)
- Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dorosłych (górny limit): do 15 g / dzień
- Produkt dla wegan i wegetarian?: Tak
Wśród największych zalet nasion Chia wymienia się dużą zawartość kwasów tłuszczowych Omega 3 i kwasów tłuszczowych Omega 6, które dodatkowo są w idealnych dla zdrowia proporcjach (30% kwasów Omega 3 i 40% kwasów Omega 6). Te proporcje kwasów są tak podkreślane ponieważ bardzo niewiele produktów zawierających kwasy Omega 3 i 6 ma je we właściwych proporcjach, przeważnie kwasu Omega 6 jest znacznie więcej niż kwasu Omega 3. Nasiona szałwi hiszpańskiej są także cennym źródłem witamin B1, B3 oraz E i wielu minerałów - zawierają spore dawki wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a także cynku i żelaza. W lecznczym składzie Chia nie brak również przeciwutleniaczy i długołańcuchowych nienasyconych trójglicerydów (obniżają złogi cholesterolu w naczyniach krwionośnych).
Chia to również bogactwo dobrze przyswajalnego białka (o wysokiej masie cząsteczkowej) - blisko 20 procent i błonnika (korzystnie działającego na trawienie - około 25 procent. Dzięki temu, że nasiona szałwi hiszpańskiej spożyte w niewielkiej ilości potrafią na dosyć długi czas zapewnić nam uczucie sytości, to nie ma się wcale czemu dziwić, że są tak bardzo populare wśród osób walczących z nadwagą lub otyłością. Diabetycy z kolei doceniają nasiona Chia przez wzgląd na ich właściwości spowalniające wchłanianie cukrów i działanie regulujące poziom cukrów we krwi. Oprócz osób z nadwagą i diabetyków, Chia przemawia również do sportowców oraz osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną, a to dzięki właściwościom hydrofilowym nasion. Warto zwrócić również uwagę, że nasiona szałwi hiszpańskiej nie zawierają wogóle glutenu.
Nasiona Chia i ich sugerowane stosowanie:
Na wstępie zaznacza się, że dzienne spożycie nasion Chia nie powinno być większe niż 15 gram. Szałwię hiszpańską możemy spożywać jako dodatek do wielu potraw. I tak na śniadanie nasiona Chia możemy zjeść z jogurtem, musli lub owsianką. Na obiad nasiona dodamy do ugotowanej kaszy czy ziemniaków, a także będą świetnym rozwiązaniem na zagęszczenie zupy. Na deser z kolei Chia nadaje się jako dodatek do koktajli owocowych lub ciast - mielimy nasiona i mieszamy z mąką, a na kolację najpopularniejsze jest dodawanie nasion Chia do różnorodnych sałatek. Warto wiedzieć, że w połączeniu z wodą nasiona Chia przyjmują postać żelu, a spożywanie ich w ten sposób przez cukrzyków skuteczniej zapobiega szybkiemu wchłanianiu węglowodanów przez organizm.
Zalecana dzienna dawka nasion Chia:
15 g 100% nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej) - Salvia hispanica
Składniki Chia:
100% nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej) - Salvia hispanica
Opakowanie nasion Szałwi hiszpańskiej zawiera:
500 g nasion Chia (Szałwi hiszpańskiej)
Substancje odżywcze w 100 g Chia:
• Wartość kaloryczna: 524 kcal (2194 kJ)
• Całkowita zawartość tłuszczów: 31,4 g
• Nasycone kwasy tłuszczowe: 3,1 g
• Kwasy tłuszczowe Omega 6: 5,9 g
• Kwasy tłuszczowe Omega 3: 20,36 g
• Proste nienasycone kwasy tłuszczowe: 2,1 g
• Cholesterol: 0,0 g
• Węglowodany: 37,5 g
• Całkowita zawartość błonnika: 33,7 g
• Włókna rozpuszczalne: 4,0 g
• Włókna nierozpuszczalne: 29,7 g
• Białka: 21,2 g
Zastrzeżenia prawne:
Zgodnie z Decyzją Wykonawczą Komisji z dnia 22 stycznia 2013 r. zezwalającej na rozszerzenie nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowego składnika żywności zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady, zawartość nasion Szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych oraz mieszankach owoców, orzechów i nasion nie może wynosić więcej niż 10%.
Polecamy inne nasze aukcje!