Nasiona chia 1 kg
Nasiona chia to maleńkie nasiona pochodzące z rośliny Salvia hispanica, która jest spokrewniona z miętą. Są owalne i szare z czarnymi i białymi plamami, mające średnicę około 1 milimetra. Nasiona są hydrofilowe, wchłaniają do 12-krotności swojej masy z cieczy po namoczeniu i rozwijają śluzowatą powłokę, która nadaje kremom i napojom na bazie chia wyraźną teksturę żelową.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas oraz magnez, wapń i sód. Stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.
Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
Zastosowanie:
Nasiona chia wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania puddingów, deserów, wypieków i wielu innych potraw. Można je dodawać między innymi do jogurtów, płatków śniadaniowych i sałatek.
Częstym zalecanym dawkowaniem jest 20 gramów (około 1,5 łyżki stołowe) nasion chia dwa razy dziennie.
Ważne informacje:
Nasiona chia mogą wzmacniać działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi, leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych. Dlatego osoby stosujące powyższe leki powinny zachować szczególną ostrożność. Ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 nasiona chia zwiększają ryzyko krwawień. Pacjenci, którzy przyjmują preparaty antyoksydacyjne, muszą wziąć pod uwagę ten efekt działania nasion chia.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna: 1540 kJ / 368 kcal
- Tłuszcz: 6,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7g
- Węglowodany: 57,2g
- w tym cukry: 0,1g
- Błonnik: 7g
- Białko: 14,1g
- Sól: 0,01g
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
100% nasiona chia
Sposób przechowywania:
Przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy oraz zboża zawierające gluten.