Nasiona. Arbuz czerwony bez pestek, kawon 10 sztuk Citrullus lanatus
Arbuz czerwony bez pestek, kawon to niespotykana odmiana gruntowa, która wytwarza bezpestkowe owoce o czerwonym miąższu i typowej dla arbuzów wielkości.Arbuz, inaczej nazywany kawonem, to warzywoniskokaloryczne, które znakomicie gasi pragnienie i uzupełnia niedobór potasu w organizmie.
Arbuz uprawiany w ogrodzie ma płożący pokrój, a pędy dorastają do kilku metrów długości. Liście arbuza są sercowate, powcinane, osadzone na ogonkach. W węzłach liściowych tworzą się wąsy czepne. Arbuzy należy uprawiać na stanowiskach nasłonecznionych i zacisznych, na glebach żyznych, nawiezionych obornikiem bądź kompostem.
Arbuz zawiera dużo wody (92%), jest jednak bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych.
Siew arbuza jest prosty, ponieważ mamy do czynienia z dużymi nasionami.Nasiona warto przed siewem namoczyć przez kilka godzin w wodzie.Siew arbuza, o ile ma być wprost do gruntu, musi być zrobiony po tak zwanej Zimnej Zośce, czyli po 15 maja. Owoce arbuza zbiera się zazwyczaj od połowy sierpnia do połowy września.
Opakowanie zawiera 10 sztuk nasion.
DODATKOWE WIADOMOŚCI
- Arbuz dość głęboko korzeni się i dlatego jest odporny na okresowe susze. W okresie intensywnego wzrostu należy jednak zapewnić mu wysoką wilgotność podłoża.
- Arbuz jest bogatym źródłem wielu substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca.
- Arbuz jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia się skóry.